19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSomatii pentru salinele de suprafata

Somatii pentru salinele de suprafata

» Un inventator de la Targu-Mures cere inchiderea salinelor terapeutice de suprafata din Romania pe motiv ca el detine patentul acestora.

Proprietarul primei saline terapeutice de suprafata de la Targu-Mures, Ioan Roman, cere inchiderea tuturor microsalinelor de suprafata din Romania. El a declarat ca a cerut deja in instanta inchiderea a 19 asemenea unitati si ii acuza pe patronii acestora ca i-ar fi furat ideea care i-a fost brevetata de OSIM. "Am identificat asa-zise saline de suprafata la Cluj, Baia Mare, Bistrita, Turda, Oradea, Reghin, Livezeni si Sovata", a declarat Ioan Roman, care sustine ca saline dupa modelul inventat de el ar fi fost construite si in Ungaria. "Inventia noastra targumureseana a fost clonata in 16 orase din Romania, pe care le stim deocamdata, si in cinci orase din Ungaria. Inventia noastra s-a raspandit in lume", a mai adaugat Ioan Roman, care a primit in iunie 2008, la trei ani de la deschiderea afacerii cu microsalina de la Targu-Mures, brevet de inventator din partea OSIM.

 

Roman adauga insa ca nu cere inchiderea salinelor doar pentru ca patronii acestora i-ar fi furat ideea, ci si pentru ca acestea nu ofera tratament real pacientilor. "Asa-zisele saline de suprafata au incaperile captusite cu sare, iar umiditatea nu este reglata corespunzator. Aceste persoane care ne-au copiat, au furat nu numai ideea ci si pe bietul bonav, care traieste cu iluzia ca se vindeca, prin efectul placebo", sustine, de asemenea, Ioan Roman. El spune ca aceste microsaline ar fi trebuit sa intre si in atentia oficiilor pentru protectia drepturilor consumatorilor si chiar a celor sanitare. Inventatorul de la Targu-Mures a mai declarat ca a cerut in 2007 Ministerului Sanatatii ca terapia cu aerosoli salini sa fie inclusa in sistemul national de asigurari de sanatate si sa fie sustinuta infiintarea de microsaline terapeutice de suprafata in majoritatea localitatilor din tara insa nu a primit un raspuns nici pana astazi.

El considera ca solicitarea sa este justificata in conditiile in care tratamentul cu aerosoli salini in astfel de unitati este de sase ori mai ieftin decat tratamentul in salinele naturale. Salina deschisa in 2005 de Ioan Roman si un asociat al sau a fost inchisa acum cateva luni. Roman sustine ca decizia a fost dictata de costul prea mare al chiriei pe care o platea pentru salina.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă