Solicitările de serviciu tot mai mari fac ca timpul acordat activităţilor casnice să se reducă pe zi ce trece. Acest lucru este valabil şi în cazul uneia dintre cele mai minuţioase activităţi: curăţenia. Deoarece într-o locuinţă există multe tipuri de suprafeţe, este recomandat ca pentru fiecare dintre acestea să folosiţi produse de curăţat destinate lor.
Suprafeţe din lemn
Întreţinerea parchetului se face prin aspirarea periodică şi prin spălarea cu mopul sau laveta umedă. Petele de orice fel trebuie înlăturate imediat ce au apărut cu soluţii speciale. Evitaţi întreţinerea acestuia cu produse de curăţat destinate plăcilor ceramice sau pardoselilor din vinilin. Renunţaţi la utilizarea produselor de întreţinere care conţin detergenţi, solvenţi sau alte substanţe chimice care pot deteriora suprafeţele din parchet.
Plăci ceramice
Ceramica este mai puţin pretenţioasă decât parchetul, iar întreţinerea este foarte simplă. Este suficient să aveţi la îndemână detergenţi speciali pentru plăci ceramice, pe care îi găsiţi în orice supermarket.
Inox
Produsele de curăţat inoxul sunt de mai multe tipuri: lichid, sub formă de cremă sau spray. Cel mai blând este cel sub formă de cremă, motiv pentru care este şi cel mai indicat. Apa foarte dură lasă pete vizibile pe suprafeţele din inox, care se îndepărtează cu o lavetă uscată. Pentru curăţarea inoxului, folosiţi burete din poliuretan, acoperit cu ţesătură din poliester. Nu utilizaţi niciodată bureţi cu inserţii metalice pentru acest tip de suprafeţe.
Geamuri şi suprafeţe din sticlă
În cazul în care geamurile nu sunt foarte murdare, este suficient să le spălaţi cu o lavetă şi o soluţie specială. Dacă însă aţi renovat casa şi vă confruntaţi cu pete de var şi vopsea sau cu resturi de ciment, va trebui să le îndepărtaţi mai întâi cu un răzuitor. Acesta poate fi din metal, cu lamă şlefuită şi mâner din lemn sau din plastic, cu lame care se pot înlocui. O altă problemă pe care o puteţi întâmpina este înălţimea ferestrelor. Renunţaţi la metoda incomodă şi chiar periculosă a urcatului pe scaun, scară sau pervaz şi cumpăraţi o racletă cu ştergător. Aveţi grijă ca aceasta să permită conectarea unui prelungitor, pentru a putea curăţa şi jumătatea de sus a ferestrei. De regulă, racletele au mâner din oţel îmbrăcat în cauciuc pentru o ergonomie sporită.