Zeci de pescari sătmăreni pot fi văzuţi, zilnic, pe malurile râului ce străbate municipiul Satu Mare. Pentru mulţi dintre ei, Someşul a devenit, în ultima perioadă, o importantă sursă de venit. Peştele scos din apele lui, braconat sau nu, este unul dintre cele mai bine vândute produse de pe piaţa neagră. Este depăşit doar de ţigările aduse din Ucraina. Pescarii sunt foarte bine organizaţi, fiecare are locul lui bine stabilit, iar intruşii nu sunt bine veniţi.
„Sunt şomer, aşa că ies zilnic la pescuit. Dau la mreană şi scobal. Astea merg cu râme şi viermişori. Prind cam cinci-şase kilograme, în medie, zilnic, dar sunt şi zile când captura depăşeşte zece kilograme. Pescuiesc de ani buni, dar niciodată nu m-am gândit că voi trăi din asta. De meserie, sunt depanator TV, dar, în ultimii ani, nu prea mai am ce repara. Acum îmbin utilul cu plăcutul. De câştig nu pot să mă plâng. Am clienţii mei şi vând cam tot ceea ce prind, mai ales că şi preţul este convenabil: 10 lei kilogramul. Câştig astfel peste 50 lei zilnic”, povesteşte Francisc Kadar. Este un venit bun, în condiţiile în care munca este plăcută şi relaxantă în comparaţie cu un şantier de construcţii unde o zi de muncă se plăteşte cam tot cu 50 lei. Comparativ cu alţi pescari, Francisc Kadar câştigă modest. Sunt sătmăreni care scot zilnic din Someş cantităţi imense de peşte.
Peşte în loc de miel pe masa de Paşte
Criza a făcut ca, de Paşte, peştele să înlocuiască tradiţionalul miel. „De obicei, de sărbători, de pe masă nu ne lipseşte umplutura tradiţională din ouă. Ca niciodată, anul acesta nu mi-am permis să cumpăr nici măcar un pui, că de miel nici nu a putut fi vorba. Dumnezeu a făcut ca, în vinerea de Paşte, un vecin să meargă la pescuit. Spre seară, m-a sunat să mă anunţe că a prins două ştiuci şi că ar vrea să vândă una care cântărea vreo două kilograme. Am acceptat imediat, mai ales că plata urmează să o fac abia la salar. În felul acesta, pe masa de Paşte am avut ştiucă umplută”, spune Iuliana Pomian.
Pescarii se invidiază reciproc
Deşi are clienţi vechi şi de încredere, pescarul Francisc Kadar este nemulţumit de metodele pe care le folosesc concurenţii săi. „Sunt pe aici unii care agaţă peştele cu trei cârlige. Îi văd cum cară saci întregi zilnic. Nu-i etic şi nici sportiv. Ba, mai mult, rişti şi să te prindă jandarmii”, adaugă pescarul din Satu Mare, care spune că el ¬foloseşte o undiţă obişnuită, de genul celor aprobate pentru utilizare pe toate apele curgătoare din România.