17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSofia Roberts, campioana înotului caritabil

Sofia Roberts, campioana înotului caritabil

Cu tată american şi mamă clujeancă, eleva de 16 ani a fost surpriza plăcută a concursului Swimathon de la Cluj, acolo unde a înotat 52 de bazine în 60 de minute.

Deşi are un nume complet american, s-a născut peste Ocean şi urmează chiar şi şcoala acolo, Sofia Roberts vorbeşte mai bine româneşte decât mulţi fotbalişti români cu trei ani de carieră în străinătate. În vârstă de 16 ani, înotătoarea a fost vedeta concursului caritabil Swimathon, desfăşurat week-end-ul trecut la Cluj, acolo unde a înotat, cu spatele şi fără pauză, peste doi kilometri şi jumătate în 60 de minute.

Reporter: Sofia, cât de greu a fost concursul Swimathon şi care erau cerinţele pentru participanţi?

Sofia Roberts: La acest concurs au participat 100 de înotători, individuali sau în echipe şi trebuia să înoţi timp de oră câte ture de bazin puteai. Eu, de exemplu, am înotat 52 de ture. Apoi, susţinătorii de pe margine, sponsorii fiecărui concurent, care participau la această competiţie donau o sumă de bani fie pentru fiecare tură parcursă, fie la finalul întrecerii, dar sumele finale erau importante. Banii strânşi mergeau la o organizaţie care salvează vieţi.

Reporter: Tu pentru ce organizaţie ai înotat?

Sofia Roberts: Pentru campania „Nu mă ignora!”, iar cu banii pe care i-am strâns va fi construit la Timişoara un spital pentru copiii bolnavi de cancer.

Reporter: Despre ce sumă este vorba?

Sofia Roberts: Păi, eu am reuşit să strâng 10.590 de lei din totalul de 95.000, atât cât s-a obţinut la finalul concursului.

Reporter: Ce stil ai înotat?

Sofia Roberts: Am concurat pe stilul spate. Nu am făcut deloc pauză în acea oră şi după ce am făcut 30 de bazine mi-a fost mai uşor să le fac pe celelalte.

Reporter: Pe acest stil te descurci cel mai bine sau a fost un regulament al organizatorilor?

Sofia Roberts: Nu, puteai să înoţi ce stiluri vroiai, doar că mie îmi place mai mult acest stil. Stilul liber, freestyle-ul, mi se pare mult mai greu şi nu pot să rezist o oră.

Antrenamente intense

Reporter: De câte antrenamente ai avut nevoie ca să duci până la capăt acest concurs?

Sofia Roberts: Am făcut cam trei săptămâni de antrenamente în fiecare dimineaţă cu un antrenor specializat. Sincer, nu am crezut că pot să înot 52 de ture, pentru că la antrenamente înotam ba 32, ba 36 sau 40 cel mai mult, dar m-am gândit mai mult la copiii ăia şi văd că am reuşit. Oricum, dacă nu aveam antrenament cu siguranţă nu aş fi reuşit să înot sâmbătă timp de o oră.

Reporter: Au fost persoane care au înotat mai mult decât tine?

Sofia Roberts:Mi se pare că a existat o persoană care a făcut 60 de ture, dar ea se antrenează de 10 de ani.

Reporter: Ca şi vârstă, între ce categorii s-au încadrat concurenţii?

Sofia Roberts: Cel mai în vârstă a avut 50 de ani, chiar cel care a făcut 60 de ture, iar cel mai mic a fost o fată de 10 ani, dar ea a înotat în echipă. Au fost concurenţi din mai multe judeţe din România, dar şi o fată care a venit din Franţa.

Reporter: Ce sponsori ai avut pe lângă tine? De la cine ai strâns acea sumă de bani?

Sofia Roberts:Am vorbit cu prietenii mei, am luat agenda de contact a lui mama, am trimis anunţuri pe mail şi pe facebook la toate persoanele pe care le cunoşteam din America şi am fost sponsorizată şi de Romanian International Bank.

Înoată doar pentru evenimente caritabile

Reporter: Te gândeşti la o carieră profesionistă de înot?

Sofia Roberts: Nu. Eu particip doar la evenimente caritabile şi nu mă atrage să fac sport de performanţă. Am mai făcut şi tenis, dar doar cu prietenii. La început nu mi-a plăcut înotul pentru că aveam o profesoară tare rea, care mă băga cu capul sub apă de multe ori. Dar nu vreau să merg mai departe pentru că eu înot doar din plăcere, mai mult vreau să particip la acţiuni de voluntariat.

Reporter: Cât de des vii în România? Îţi place aici?

Sofia Roberts: Da, foarte mult îmi place. Vin în fiecare vacanţă aici, primăvara, vara şi iarna. Chiar dacă m-am născut în America, clasa I am făcut-o în România şi apoi m-am întors acolo. Am învăţat româneşte, deşi bunica mea de acolo se supăra când vorbeam în româneşte. Stau în Los Angeles, dar îmi place foarte mult şi în România.

Reporter: O să mai participi la concursuri de înot aici?

Sofia Roberts: Da, chiar anul viitor o să particip iar la Swimathon. Acum a fost al treilea an de când se ţine acest concurs, dar până acum nu am auzit de el.

Reporter: Dacă ar fi vreodată să înoţi pentru o ţară, sub ce steag ai concura?

Sofia Roberts: Pot să aleg două ţări?

Reporter: Nu, doar una.

Sofia Roberts: Atunci nu ştiu. Mi-e greu să mă decid. 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Sectorul 4 continuă modernizarea

Al doilea pasaj rutier suprateran va fluidiza traficul în Sudul Bucureștiului Sectorul 4 din București continuă să fie un exemplu de administrație eficientă și orientată...

Meta riscă o amendă uriașă din partea UE pentru practici anticoncurențiale în piața anunțurilor

Meta ar putea primi o amendă substanțială din partea Uniunii Europene, fiind acuzată de practici anticoncurențiale în domeniul anunțurilor de mică publicitate, potrivit unui...

Liga Campionilor la fotbal: Bayern Munchen a zdrobit Dinamo Zagreb cu 9-2

Bayern Munchen a realizat scorul primei etape a Ligii Campionilor la fotbal, în noul format, 9-2 cu Dinamo Zagreb, marţi seara, pe Allianz Arena. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă