19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSoferul lui Ben Laden, privat de somn 50 zile la Guantanamo Bay

Soferul lui Ben Laden, privat de somn 50 zile la Guantanamo Bay

Un document declasificat recent sugereaza ca fostul sofer al lui Osama ben Laden ar fi fost privat de somn 50 de zile in penitenciarul de la Guantanamo Bay, afirma avocatii acestuia, citati de Mediafax.

Avocatii lui Salim Hamdan, un yemenit in varsta de aproximativ 30 de ani, sustin ca acesta a fost batut si supus abuzurilor.

Cu toate acestea, privarea de somn timp de 50 de zile ar fi unul dintre cele mai grave abuzuri comise de autoritatile americane.

Hamdan este acuzat de conspiratie si furnizare de sprijin material teroristilor.

Procurorii sustin ca el a participat voluntar la activitatile retelei al-Qaida, dar avocatii argumenteaza ca se angajase ca sofer pentru ca avea nevoie de salariul de 200 de dolari.

Procesul lui Hamdan urmeaza sa inceapa saptamana viitoare la tribunalele speciale de la Guantanamo.

Daca va fi gasit vinovat, risca sa fie condamnat la inchisoare pe viata.

Avocatii sustin ca au descoperit documentul printre cele 600 de pagini ale raportului referitor la mentinerea in izolare a lui Hamdan.

Noul document arata ca Hamdan a fost supus "Operatiunii Sandman" in perioada 11 iunie – 30 iulie 2003.

Operatiunea Sandman a fost descrisa drept un program in cursul caruia somnul detinutilor este intrerupt sistematic.

"Parerea mea este ca privarea de somn timp de 50 de zile constituie un act de tortura", afirma Joseph McMillan, unul dintre avocatii lui Hamdan.

Documentele date publicitatii saptamana trecuta aratau ca si detinutul canadian Omar Khadr a fost privat de somn inaintea audierilor.

Avocatii lui Hamdan sustin ca acesta a fost supus unor "abuzuri sofisticate" la Guantanamo, care au inclus umilinte cu caracter sexual, izolare si acte de intimidare.

In plus, aparatorii legali afirma ca Hamdan si alti detinuti ar fi fost vizitati in celulele de la Guantanamo de o persoana supranumita "Alfred Hitchcock", dupa numele faimosului regizor britanic.

"Nu avem nicio idee la cine se refera Alfred Hitchcock. Este clar un nume de cod pentru ceva", afirma avocatul Brian Mizer.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă