16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSocietatea civila solicita lustrarea celor invinuiti in dosarele Revolutiei si Mineriadelor

Societatea civila solicita lustrarea celor invinuiti in dosarele Revolutiei si Mineriadelor

Reprezentantii societatii civile ii solicita presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, printr-o scrisoare deschisa, ca Legea lustratiei care va fi adoptata in toamna acestui an sa prevada interdictia de a ocupa functii publice pentru cei responsabili de "masacrul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990". De asemenea, semnatarii scrisorii – Sorin Iliesiu (Alianta Civica), Vladimir Tismaneanu (presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania), Florian Mihalcea (Societatea Timisoara), Teodor Maries (Asociatia 21 Decembrie 1989), Antonie Popescu (Liga Studentilor din Universitatea Bucuresti 1990) si George Costin (Blocul National al Revolutionarilor 1989) – solicita ca parlamentarii cercetati de Justitie in calitate de invinuiti pentru crime sa fie suspendati pana la probarea nevinovatiei lor.

"Este extrem de grav ca viata publica a Romaniei a fost infestata timp de peste 17 ani de cei implicati in crime istorice. Conform celor afirmate de generalul magistrat Dan Voinea, in dosarul 'Iunie 1990' sunt invinuite si vor fi trimise in judecata 34 de personalitati politice si publice, pentru infractiuni foarte grave, pasibile de pedepse cuprinse intre 15 ani si inchisoare pe viata", precizeaza scrisoarea deschisa, consultata de Rompres.

Reprezentantii societatii civile mentioneaza ca reprimarea prin masacru a revolutiei anticomuniste a fost cea mai mare crima a regimului comunist din Romania in contextul international dat.

"In timp ce comunismul a cazut fara victime in toate celelalte foste tari comuniste, in tara noastra a fost un macel incredibil: in ultima saptamana a regimului Ceausescu au fost ucisi 162 de oameni; in 22 decembrie, imediat dupa arestarea acestuia, puterea a fost preluata de grupul condus de Ion Iliescu – astazi invinuit de Justitie pentru genocid; in perioada 22-27 decembrie, masacrul a fost amplificat de aproape sase ori: 942 de morti si peste 3.000 de raniti", se arata in documentul citat.

In context, reprezentantii societatii civile solicita Parlamentului sa acorde sprijin moral pentru finalizarea urgenta a cercetarilor prin Justitie pentru aflarea intregului adevar despre istoria recenta a Romaniei.

"Va solicitam ca parlamentarii cercetati de Justitie in calitate de invinuiti pentru crime sa fie suspendati pana la probarea nevinovatiei lor. Dupa 17 ani de tergiversare, Justitia romana trebuie sa spuna adevarul astfel incat lustratia sa-i excluda din viata publica pe cei responsabili pentru crime imprescriptibile impotriva umanitatii", se mai arata in scrisoare.

Documentul a fost trimis si presedintelui Traian Basescu, primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu, presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, ministrului Justitiei si procurorului general al Romaniei, dar si oficialilor europeni.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Manchester City riscă să fie exclusă din toate competițiile! „Procesul secolului” în plină desfășurare

Manchester City se confruntă cu o anchetă istorică pentru 115 nereguli financiare, iar clubul riscă sancțiuni drastice, inclusiv eliminarea din toate competițiile interne. Începând cu...

VIDEO. Nicolae Ciucă, „încolțit” de Andreea Esca. „Nu este așa”

Într-o apariție la Știrile PRO TV, Nicolae Ciucă a fost întrebat de Andreea Esca despre investiția de 4 milioane de euro în promovarea cărții...
Ultima oră
Pe aceeași temă