21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSocietatea civilă reacţionează: Parlamentarii decid în locul femeilor când şi cum să...

Societatea civilă reacţionează: Parlamentarii decid în locul femeilor când şi cum să întrerupă voluntar o sarcină

Mai multe organizaţii neguvernamentale cer Guvernului României respingerea propunerii legislative privind înfiinţarea cabinetelor de consiliere obligatorie a femeilor înainte de a face avort, care îşi propune, „în mod evident, manipularea deciziilor persoanele ale pacientelor”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului Euroregional pentru Iniţiative Publice, remis redacţiei.

Cele 22 de organizaţii semnatare atrag atenţia că „această propunere legislativă numeşte consiliere, printre altele, vizionarea de materiale foto şi video şi parcurgerea unui set de informaţii care arată „că avortul înseamnă încetarea unei vieţi, deoarece fătul este o fiinţă vie chiar din momentul concepţiei sale”. Astfel, asociaţiile consideră că acest tip de consiliere nu face decât să inducă sentimente de vină şi să manipuleze luarea unei decizii. De asemenea, perioada de gândire de 5 zile creează întârzieri nejustificate ce cresc riscurile pentru sănătatea pacientei, se arată în comunicat.

ONG-urile atrag atenţia că iniţiativa încalcă solicitările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii adresate statelor, inclusiv României, „în sensul în care informaţiile transmise de personalul medical femeilor care solicită întreruperea sarcinii trebuie să fie oferite într-o manieră nediscriminatorie, lipsită de constrângere sau influenţare a deciziei. Proiectul Barbu – Dugulescu ignoră aceste obligaţii„.

Totodată, organizaţiile semnatare susţin că proiectul legislativ încalcă şi drepturile pacienţilor (stipulate prin legea 46/2003)- pacientul are dreptul de a lua o decizie de tip medical în absenţa presiunii sau coerciţiunii.

Citeşte şi CONTROVERSĂ: Primul pas spre întoarcerea decreţeilor? Consiliere obligatorie pentru femeile care vor să facă avort

„Prin introducerea de către acest proiect de lege a consilierii obligatorii, dreptul la informare îşi pierde caracterul de drept, transformându-se în obligaţie căreia pacienta ajunge să nu i se poate sustrage, anulându-i-se practic printr-o lege, dreptul de a decide ea însăşi pentru propria situaţie”, precizează asociaţiile, în comunicatul remis Rl.

ONG-urile mai atrag atenţia şi că astfel de politici nu vor determina femeile să nu mai facă întreruperi de sarcină şi că vor duce chiar la avorturi în condiţii de nesiguranţă.

Organizaţiile cer politici publice de încurajare a egalităţii de gen, a nediscriminării şi promovează dreptul femeii la sănătate concomitent cu implicarea autorităţilor în măsuri şi politice de prevenţie, planning familial, educaţie pentru utilizarea de măsuri contraceptive. Mai mult, ONG-urile cer retragerea proiectului de lege şi cer Guvernului să formulze un punct de vedere de respingere a iniţiativei legislative.

Cele 22 de organizaţii neguvernamentale care contestă propunerea legislativă sunt ECPI – Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, IPP – Institutul pentru Politici Publice, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, SECS – Societatea de Educaţie Sexuală si Contraceptivă, Fundaţia Pro Women, CPSS – Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănǎtate, APFR – Asociaţia de Planificare Familială din România, Filia – Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de gen, Asociaţia Mame pentru Mame, CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundaţia Tineri pentru Tineri, AnA – Societatea de Analize Feministe, CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publică, ASUR – Asociaţia Secular-Umanistă din România, Asociaţia FRONT, CED – Centrul Euroregional pentru Democraţie, Romani CRISS – Centru Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii, APADOR – Comitetul Helsinki, CRJ – Centrul de Resurse Juridice, ALEG – Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, Fundaţia pentru Tineri si Femei şi Liga Pro Europa.

De altfel, încă de săptămâna trecută, Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SMF) au cerut autorităţilor române să respingă iniţiativa şi să promoveze planningul familial şi contracepţia. Mai mult, directoarea IPP a declarat, pentru România liberă, că reprezentanţii Institutului vor merge în Parlament şi vor încerca să convingă aleşii să nu voteze această propunere, care ar sacrifica „o libertate a femeilor pe care ele au câştigat-o– aceea de a face ce vor cu corpul lor”.

(Citeşte şi Institutul pentru Politici Publice şi Societatea pentru Medicina Familiei critică propunerea de consiliere a femeilor care fac avort ).

În urmă cu câteva săptămâni, deputaţii PDL Marius Dugulescu şi Sulfina Barbu au depus la Parlament o iniţiativă legislativă prin care propuneau înfiinţarea unor cabinete de consiliere obligatorii pentru femeile care doreau să facă o întrerupere de sarcină. Iniţiativa a stârnit numeroase reacţii, din cauza unor formulări controversate, dar şi a organizaţiilor care sprijină propunerea. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă