11 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialSocietatea civilă îşi trimite proprii candidaţi în alegeri

Societatea civilă îşi trimite proprii candidaţi în alegeri

La o săptămână după ce a demisionat din Consiliul Local Municipal, dezamăgit că nu îi poate reprezenta pe cei ca l-au ales într-o majoritate portocalie, Claudiu Cristea a decis să candideze independent la Primăria Aradului. Claudiu Cristea, fost membru al PNŢCD, şi-a anunţat public candidatura la Primăria Aradului.

„Ştiu ce trebuie făcut. Am luptat pentru taxe rezonabile, pentru un preţ corect al căldurii, pentru un buget echilibrat. Am promovat proiecte pentru un mediu curat. Am luptat pentru apărarea identităţii Aradului şi pentru respectarea regulilor de urbanism. M-am opus abuzurilor şi deciziilor greşite. M-am bătut în instanţă pentru dreptul arădenilor la întruniri publice. Cunosc admi-nis-traţie, ştiu ce şi cum trebuie făcut, am expe-rienţă”, a declarat Claudiu Cristea.

El le transmite arădenilor că alternativa pe care o propune înseamnă un alt tip de adminis-traţie locală, în care activitatea primarului să nu fie evaluată doar prin prisma raportării la câţi kilometri de conducte ori de drum a reabilitat, cu eforturi mari din partea locuitorilor, care plătesc printre cele mai mari taxe şi impozite din ţară, ci el propune o altă viziune, bazată pe dezvoltare comunitară şi pe o calitate crescută a vieţii.

„Menirea adminis-traţiei este să asigure o viaţă mai sănătoasă, mai confortabilă, mai sigură, mai ieftină cetă-ţenilor săi”, a explicat Claudiu Cristea. El a avut trei mandate de consilier local şi a fost vice-preşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

Claudiu Cristea nu va candida din partea Mişcării Arădene, ci ca independent care va fi susţi-nut de mai multe ONG-uri.

Mircia Giurgiu, sprijinit de sindicate

La Cluj, în competiţia pentru Primărie, un alt fost membru PNŢCD, deputatul Mircia Giurgiu, va candida ca independent. La rândul său, el mizează pe sprijinul societăţii civile, dar şi pe cel al sindicatelor, din care provine.Până acum opt ani, când a devenit parlamentar, Mircia Giurgiu a fost preşedinte al filialei clujene a BNS şi liderul Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România. El s-a întâlnit cu preşedintele BNS, Dumitru Costin, căruia i-a cerut sprijinul în bătălia electorală. De asemenea, mulţi dintre liderii sindicatelor, chiar din confederaţii din afara BNS, înclină să îl susţină pe Giurgiu. „Nu ne putem arunca să ne anunţăm sprijinul, pentru că îl aşteptăm pe Mircia Giurgiu să vină în faţa membrilor de sindicat, să îşi prezinte programul şi să ne ceară sprijinul. Noi ştim cine este, am lucrat bine cu el, însă vrem să vedem şi programul său, pentru că un sindicat este o organizaţie democratică în care deciziile trebuie luate prin vot”, a spus unul dintre liderii sindicali din Cluj.  Text Box:

Primari de oraşe mari din partide mici

Situaţii aproximativ asemănătoare sunt cele din Sibiu şi Timişoara. Primarul Klaus Iohannis, care este şi preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, nu se bazează pe o forţă politică naţională, ci pe brandul său personal, care i-a adus şi majoritatea voturilor pentru lista de consilieri ai Formului din Sibiu. La Timişoara, ţărănistul Gheorghe Ciuhandu a mizat tot pe imaginea sa pentru a obţine un scor bun pentru lista candidaţilor PNŢCD pentru Consiliul Local şi pentru cel Judeţean. Pentru cei doi primari, sprijinul cel mai important nu vine din politică, ci din societatea civilă locală.

Cele mai citite

Joe Biden speră că loviturile Israelului asupra Iranului vor încheia conflictul

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că speră că recentele lovituri ale Israelului asupra Iranului ar putea marca sfârşitul confruntărilor directe între aceste...

Zeci de mii de italieni au cerut pacea pentru Gaza și Ucraina; Manifestații masive în mai multe orașe

Zeci de mii de persoane au defilat sâmbătă în mai multe oraşe din Italia, unde au cerut pacea în Fâşia Gaza şi Ucraina, relatează...

Săptămâna de lucru de 4 zile s-a dovedit a fi un succes economic în Islanda: creștere rapidă și șomaj redus

Săptămâna de lucru redusă la patru zile, considerată de mulți angajați un ideal, s-a dovedit a fi mai mult decât un simplu experiment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă