13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialSocietatea civilă cere ministrului Justiţiei alţi candidaţi pentru funcţiile de procuror general...

Societatea civilă cere ministrului Justiţiei alţi candidaţi pentru funcţiile de procuror general şi de şef al DNA

Ministrul Jutiţiei, Mona Pivniceru, a anuntat ca NU va RENUNTA la propunerile sale: Tiberiu Nitu, pentru functia de procuror generalal Romaniei, si Ioan Irimie, pentru functia de sef DNA.

Decizia finala ii apartine insa presedintelui ţării, Traian Băsescu.

Reamintim cititorilor Rl ca in timpul audierilor PUBLICE, organizate de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, sectia de procurori, cei doi propusi ai ministrului Pivniceru au demonstrat ca nu cunosc legile, ca nu cunosc institutiile europene, confundandu-le; la activ NU aveau rechizitorii, iar in perioadele in care au condus filiale ale DNA (Ioan Irimie) sau au coordonat sectii ale Parchetului General (Tiberiu Nitu) NU au avut rezultate.

Toti membrii CSM au dat aviz negativ candidatilor Nitu si Irimie, mai putin Mona Pivniceru, care i-a si selectat si propus pe cei doi dintre  noua procurori care si-au depus candidaturile pentru cele mai importante functii din Ministerul Public ( procuror general al Romaniei si sef al DNA).

Laura Stefan, expert anticoruptie a declarat Romaniei Libere :”Sper ca presedintele Traian Basescu sa ia decizia corecta in ceea ce ii priveste pe cei doi„.

Reamintim ca expertul Laura Stefan a criticat dur lipsa de transparenta atat a modului in care Mona Pivniceru a organizat audierile celor noua candidati pentru cele doua functii , cat si modul de selectie a celor doi, Tiberiu Nitu si Ioan Irimie.

In momentul in care ministrul Justitiei a anuntat procedurile de organizare a selectiei, expertul anticoruptie a criticat lipsa de transparenta, care descuraja depunerea candidaturilor adevaratilor profesionisti din Parchete si DNA, procurori care au la activ rechizitorii si condamnari de inalti demnitari: ministrii, parlamentari, chiar un fost prim ministru.

De asemenea, Laura Stefan a criticat dur propunerile Monei Pivniceru dupa ce Tiberiu Nitu si Ioan Irimie, preferatii Monei Pivniceru, au evoluat in fata CSM, care a transmis interviurile in direct, online.

Freedom House cere ministrului Justiei  alte propuneri

La randul ei, Cristina Guseth, director Freedom House Romania,  a declarat Romaniei Libere”
Este dificil sa continui procedura de numire a celor doi procurori, daca pleci de la premiza ca statutul de magistrat presupune standarde profesionale si morale. Eu cred ca doamna ministru Pivniceru are statura profesionala sa inteleaga acest lucru si sa gaseasca o solutie acceptabila, alta decat actualii candidati”

_______

Dacă fostul şi noul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, impus de PNL-PC (pe filiera Fenechiu-Vlasov-Dan Voiculescu), va respecta principiile din acordul de colaborare interinstituţională, semnat de premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, atunci va trebui să reia de la început selecţia pentru funcţiile de procuror general al Romanie şi de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În acordul interinstituţional, semnat la data de 12 decembrie 2012 de Ponta şi Băsescu (la capitolul 1 „principii şi valori comune”, subcapilolul „independenţa justiţiei şi supremaţia legii, statul de drept”, punctul e), se precizează: „introducerea unui proces transparent al numirii Procurorului General şi al procurorului şef al DNA, care să presupună candidaturi deschise, criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în actiunea anticorupţie”.

Reamintim că in timpul primei reprize de selecţie pentru funcţiile de procuror general şi de şef DNA, care  a avut loc la ministerul Justiţie, Mona Pivniceru, nu a respectat criteriul  transparenţei (interviurile candidatilor înscrişi la selectie nu au fost publice).  Dintre cei nouă candidaţi, ministrul i-a propus pe Tiberiu Niţu, pentru funcţia de procuror general, şi pe Ioan Irimie, pentru funcţia de procuror şef al DNA.

La sediul ministerului Justiţiei, audierile celor nouă candidaţi nefiind publice, nu s-au cunoscut întrebările şi răspunsurile candidaţilor in cadrul interviurilor organizate de ministrul Pivniceru şi comisia care a ajutat-o să ia o decizie. In consecinta, nu am avut posibilitatea sa cunoastem competentele , cunostintele si performantele candidatilor, nici ale celor doi preferati de ministru.

Insă am facut cunostinta cu „performatele” celor doi candidati selectati in cadrul audierilor de  la Consiliul Superior al Magistraturii, care a transmis interviurile in direct, online.

Precizam ca legea prevede că cei doi candidaţi aleşi de ministru trebuie să obţină un aviz consultativ de la secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, înainte de prezentarea lor preşedintelui ţării, care decide numirea  pe funcţii.

Evoluţia în faţa membrilor secţiei de procurori a CSM, transmisă în direct, online, a candidaţilor aleşi de Pivniceru, respectiv a lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, a fost catastrofală. Nu au raspuns corect la întrebări, demonstrand că nu cunosc texte de legi, că nu cunosc rolul institituţiilor europene, ba mai rău, unul dintre ei a confundat Comisa Europena cu Consiliul European. Pe deasupra, nici unul nu a putut da exemple de rechizitorii facute, demonstrand că cei doi nu corespund principiilor şi criteriilor înscrise în acordul semnat de preşedintele şi premierul ţării, respectiv „criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în actiunea anticorupţie”.

Pe deasupra, şi Comisia Europeană, prin vocile liderilor Manuel Barroso, preşedinte, Viviane Reding, vicepreşedinte şi comisar pe justiţie, Catherine Day, secretar general, au cerut ca procesul de selecţie a procurorului general al Romaniei şi al şefului DNA să se facă printr-un poces transparent de selecţie (nu cum a procedat ministrul Mona Pivniceru, care a secretizat procesul de selecţie).

Daca ministrul va organiza o selectie care sa respecte criterii de transparenta , integritate si rezultate in actiunea antioruptie, se vor inscrie si procurori competenti

Transparentizarea procesului de selecţie, organizat potrivit legii, de ministrul Justuţiei, ar încuraja participarea şi a procurorilor care au avut rezultate deosebite în investigaţiile anticorupţie, precum procurorii Lucian Papici, Mariana Alexandru sau Călin Nistor (am dat doar cateva exemple, dar sunt mulţi alţi procurori DNA care au instrumentat dosare cu demnitari, ministrii, primari , chiar şi un fost prim ministru, dosare în care s-au obţinut condamnări la închisoare la instanţele de judecată).

Desigur, Mona Pivniceru poate insista (probabil la ordinele triadei Fenechiu-Vlasov-Voiculescu) cu propunerile ei Tiberiu Niţu si Ioan Irimie, şi să le trimita preşedintelui Romaniei, chiar daca avizul CSM a fost negativ. Cel mai probabil preşedintele va refuza aceste numiri, invocand motivările neavizarii celor doi candidati de catre CSM, care se refera exact la lipsa de competente, integritate, rezultate in actiunile anticoruptie, criterii inscrise si  in acordul Ponta-Basescu.

O altă posibilitate ar fi ca Pivniceru să trimită spre avizare la CSM urmatoarele două propuneri, aşa cum a anunţat ministrul Justitiei, repectiv pe Elena Hach pentru funcţia de procuror general şi pe Cătălin Dumitrescu, pentru funcţia de şef DNA, dar nu s-ar respecta criteriile de transparenţă în procesul de selecţie.

Mona Pivniceru regreta ca nu a fost transparenta in procesul de selectie a candidatilor?

Am contactat-o pe doamna Pivniveru pentru a ne spune ce va face, dar nu ne-a răspuns. Surse din cadrul Ministerului Justiíei ne-au relatat că Mona Pivniceru regretă faptul că nu a făcut sedinţă deschisă, transparentă, atunci cand i-a audiat pe toti candidatii pentru cele două funcţii.

Poate încurajată de acordul dintre premier şi preşedinte, ministrul Justiţiei va lua înţeleapta decizie de a organiza din nou selecţia, anunţand transparenţa totală si criteriile de performanta demonstrate deja, respectand astfel nu numai acordul dintre premier şi preşedinte, ci şi recomadările Comisiei Europene.

Ministrul trebuie sa tina cont si de faptul că în luna februarie expertii Comisiei Europene vor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare vor redacta un nou raport de ţară pe Justitie si Afaceri Interne, în care accentul se va pune pe numirile la Parchetul General şi DNA, pe stabilitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi pe modul în care se fac achiziţiile publice şi se cheltuiesc fonduri comunitare şi bugetare.

Instrumentarea acestor nelegalitaţi sunt tot de competenţa DNA, iar corectitudinea anchetelor depinde foarte mult de seful institutiei deoarece, chiar daca procurorii au stabilitate pe dosarele pe care le ancheteza, sunt totusi subordonati ierarhic, multe acte procedurale de ancheta ca si trimiterile in judecata fiind avizate de seful ierarhic superior. Iata de ce este foarte important ca seful DNA si procurorul general sa fie procurori integri, cu performante demonstrate deja.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă