19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSoarece, cumparat cu 14.000 de euro

Soarece, cumparat cu 14.000 de euro

Universitatea de Medicina din Iasi va plati 14.000 de euro pentru un soarece. Acesta este un animal special, creat intr-un laborator la Strasbourg, si este transgenic. Soarecele transgenic valoreaza aproape 32 de mii de euro, dar diferenta de la 14.000 de euro va fi platita de statul francez in cadrul unui proiect de cercetare care implica o molecula care provoaca cancerul, informeaza publicatia "Ziua de Iasi", citata de ziare.com.

"S-a inceput productia lui din martie a acestui an si va mai dura inca vreo trei sau patru luni. Exista un intreg proces prin care trece soarecele pana cand devine potrivit pentru un anumit studiu. In cazul nostru este unul transgenic din care ne intereseaza cum raspunde soarecele la aunumite infectii. Realizarea efectiva se va face pe un fond genetic special si trece prin mai multe etape. Acum, el se afla in termenul de rederivare, care inseamna procedeul de eliminare a tuturor infectiilor posibile la acest organism, drept pentru care dureaza mai mult pana cand il vom primi", a declarat conf. dr. Bogdan Grigoriu, coordonatorul grantului de cercetare.

Proiectul de cercetare se ridica la o valoare de 880 de mii de lei si la el lucreaza patru specialisti care vor incerca sa identifice noi metode terapeutice care vor fi aplicate mai apoi pe om. Soarecele de 32.00 de euro, cu nume de cod 129S2/SvPas, va fi folosit la cercetari in domeniul geneticii pentru elucidarea unor molecule raspunzatoare de infectii tuberculoase si de cancer pulmonar. "Ne intereseaza sa aflam raspunsul unei molecule despre care credem ca este responsabila cu evolutia cancerului. S-ar putea ca pana la urma sa nu foloseasca la nimic. Noi trebuie sa cercetam si asta va fi intr-un proces indelungat, de 5 ani, intr-o prima etapa", a mai declarat cadrul universitar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă