18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialSloganul "vistieria goala" โ€“ pentru adormirea noastra

Sloganul „vistieria goala” โ€“ pentru adormirea noastra

Cand am auzit de sedinta informala de la Palatul Foisor mi-am amintit de o intamplare din primii mei ani de gazetarie, intr-o redactie dominata de foarte multi activisti de partid transformati in redactori. La o sedinta, unul dintre acestia a venit cu o propunere socanta: "Tovarasi, ar trebui sa organizam mai multe excursii, sa ne cunoastem nevestele". Varianta 2009 seamana perfect, dar se numeste "socializare", "sedinta informala". Presedintele a incercat sa ne convinga ca n-a fost o convocare, ci o intalnire tovaraseasca – "Eu i-am invitat… a fost o zi placuta, in care am fost impreuna cu sotiile demnitarilor".

Cica n-au discutat politica la reuniunea de taina de la Sinaia. Un ministru e sincer – au discutat despre educatie, Geoana – nuuuu: "Fara politica, absolut nimic", incercand sa scape de perceptia ca s-a subordonat presedintelui, care asta vrea – sa se stie cine este gadea –, are initiativa, este ancorat in realitate. Un "ei cu ei" deplin, desi ni s-ar fi parut normal sa ne spuna ca au discutat chiar si in fata nevestelor despre constrangerile bugetare si spirala salariala.
Un pranz de sapte ore? Prima intrebare care s-ar pune: daca tot este austeritate, cine a platit ospatul de la Foisor? Toate acestea, la numai cateva zile dupa ce Basescu, cu creierii oxigenati la Cabana Schiorilor, sub atenta supraveghere a ministrului Turismului, s-a prezentat la sedinta de Guvern in calitate de adevarat premier  ("partener") si a dat liber la nerespectarea promisiunilor.

 

Citam exact: "Multe dintre angajamentele din programele dumneavoastra politice nu mai pot fi duse la indeplinire din cauza evolutiilor rapide", bla, bla, bla… Evident, din cauza crizei, care inghite orice. Tandemul criza-interes national va fi sloganul 2009 (mai era si starea de urgenta din cauza gazului rusesc, dar, vedeti, se rezolva in cateva zile). Orice criza subtiaza incasarile la buget. Agentii economici n-au lichiditati, pentru ca bancile n-au mai acordat credite, si atunci fac rost de ele prin intarzierea platii impozitelor.
Nici nu s-au instalat bine la Palatul Victoria si au lansat gogorita cu "vistieria goala" (parca ar fi fost vreodata plina). Se poate intelege orice – ca s-au furat banii, ca s-au irosit. Vistieria se umple din taxe si banii sunt cheltuiti conform bugetului. Vistieria este bugetul. Rau este cand raman bani necheltuiti, inseamna ca respectivele sectoare n-au fost in stare sa repare scolile, drumurile, spitalele. Vistieria incepe sa se reumple din 1 ianuarie. Vistieria administreaza tezaurul tarii, repartizarea si incasarea darilor. De la un ciclu la altul, vistiernicii pot constata daca tezaurul este la locul lui si daca sumele rezultate din dari, intr-un an, au fost cheltuite corect.

 

Acuza "bugetul tarii, secatuit", macinata necontenit, este mai curand un alibi pentru nerespectarea promisiunilor, in vreme ce au ramas sume necheltuite in 2008. Reprosurile curg insa neincetat: "Mos Tariceanu a plecat cu sacul gol", "Banii pe care Guvernul ii mai are" sau unul talamb: "S-a ajuns la situatia vistieriei". Foarte bine, putem vorbi si de bani pusi deoparte, dar nici un guvern n-a lasat ceva in urma.
Atunci cand faceau promisiuni electorale aveau la indemana Directia Nationala de Statistica, aveau acces la datele ministerelor, dar atat PDL, cat si PSD au refuzat astfel de trasee si au preferat sa vanda ceea ce stiau bine ca nu au. N-a cerut nimeni de la vreun minister date pentru viitorul buget si posibilitati de a strange bani. In campania electorala ne tot spuneau ca exista resurse, exista bani. De unde stiau? In campania electorala stiau cu totii ca ne asteapta un buget de austeritate. Criza n-a erupt asa, peste noapte. Se stia de ea. Se manifesta in luni de zile, uneori in ani, nu vine exact la cinci zile de la instalarea Guvernului Boc.

 

Cand inroseau microfoanele cu aiuritoare promisiuni, stiau de criza. De responsabilitate Boc trebuia sa vorbeasca si in campanie, nu numai acum. In urma cu doua luni, cand faceau promisiuni, nu stiau cum se strang banii la vistierie? Ce se putea intampla in numai doua luni incat dl Basescu sa-i ierte de promisiuni? Promisiuni pana la greata, care acum sunt abandonate: salariile profesorilor, salariul minim, punctul de pensie, TVA redusa la alimentele de baza s.a.m.d. Pedelistii s-au opus din rasputeri maririi pensiilor, dar la alegeri curtau varsta a treia cu alte mariri de pensii (415 euro fata de 141). Majorarile la grupele I si II de munca au fost contestate fara succes la Curtea Constitutionala, deci legea trebuie aplicata, fiind si promulgata. Daca nu, sa vedem cum scot camasa Guvernul Boc si CC.

Taierea salariilor sefimii este o masura, dar nu terapie de soc, pentru ca de departe miliardul de euro este o nerusinata minciuna, mai ceva ca orice promisiune din campania electorala.
Cum sa pornesti la drum cu o minciuna ordinara ca economisesti un miliard de euro din tunderea salariilor sefilor? Am facut un calcul si suma nu depaseste mai mult de zece milioane de euro. Se repeta la nesfarsit minciuna cu miliardul de euro, asa cum Boc repeta ca o melita responsabilitatea.
Strangerea curelei este necesara, dar sa nu ni se vanda asemenea gogosi. Nu s-ar strange o astfel de suma nici daca ar fi dati afara toti sefii din Romania. S-a trecut usor, chiar si presedintele a ignorat-o, peste prima "masura" anticriza – marirea numarului de ministere, intr-o tara care ar putea fi guvernata si cu zece. In schimb, se reduc achizitiile la ascutitori in institutiile publice. E groasa – cum ar zice noua clasa politica. Risipa bugetara este departe de a fi redusa. Lista pomanagiilor pe bani bugetari este imensa.

Vom gasi greu un "echivalent" la unitatea de masura "boc" pentru responsabilitate si austeritate. Daca tot este austeritate, poate ne explica domnii politicieni cat au cheltuit in campania electorala desantata. La spiritul informal, unde s-au ingramadit, defilau cu "Loganurile", demonstrand austeritatea. Se vedea bine ca strang cureaua. Nu era mai simplu sa-i stranga de pe la vile cu autobuzul? Sfidarea este tocmai continuarea chefului, cand se cere austeritate.
Presedintele incearca sa transfere Guvernului din popularitatea sa. Noii guvernanti vorbesc de atmosfera "de echipa", dar in realitate asemenea intalniri la ciorba de potroace sunt dominate de Basescu. Electoratul stie ca Guvernul Boc are garantia lui Basescu si gandeste dupa calibrul batranicii din Bolintin: "Ei, maica, daca si dl presedinte zice ca nu-s bani, atunci de unde sa «dea» si guvernantii atatea, chiar daca au promis?".
Am vazut un presedinte-scamator, care a scos de sub captuseala un steag si a inceput sa-l fluture la Brasov. Magicianul poate scoate din maneca si o mie de steaguri…

Cele mai citite

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ