22.1 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSituatia de la Dunare se mentine critica

Situatia de la Dunare se mentine critica

Guvernul a ales noi zone pentru inundari controlate

Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a convocat ieri o intalnire tehnica pentru evaluarea situatiei de la Dunare. La intalnire au participat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, responsabili ai Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), ai Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF), ai Oficiului de Cadastru si ai Ministerului Mediului. Imediat dupa aceasta reuniune, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a anuntat ca exista amenajari luate in calcul pentru inundari controlate, insa decizia apartine comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, cu aprobarea Ministerului Mediului. Aceste zone sunt Seaca-Zimnicea, Greaca-Arges, Borcea de Jos si Borcea de Sus, a spus Marinescu. Pana acum, au fost inundate controlat doar trei zone, si anume Rast-Bistret, Calarasi-Rau si Facaieni-Vladeni. Premierul a cerut specialistilor sa faca rapid evaluarea zonelor luate in calcul pentru inundarile controlate. „Evaluarea are ca scop cunoasterea situatiei digurilor; daca s-au facut interventii in diguri de-a lungul timpului; care este starea de functionare a digurilor si daca aceste amenajari pot retine apa in incinta”, a spus Oana Marinescu. Ea a adaugat ca evaluarea specialistilor trebuie sa determine daca exista case sau zone de risc care ar putea fi afectate in cazul inundarilor controlate.

Pentru evitarea inundarii orasului Sulina se efectueaza o bresa in digul cordonului litoral

Joi a aparut pericol de inundatii in orasul Sulina si in satele Crisan si Caraorman. Volumul foarte mare de apa acumulat in ultimele zile in complexul acvatic Rosu-Puiu a inceput sa ameninte digurile de aparare din respectivele localitati din Delta.
Comitetul Judetean Tulcea pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit joi dupa-amiaza pentru a gasi o solutie de salvare. In prezenta ministrului Mediului Sulfina Barbu, s-a hotarat sa se efectueze o bresa in digul de pe cordonul litoral in zona Canalului Imputita. Este vorba de o deschidere in acest dig care va avea o lungime de aproximativ 20 de metri. Conform solutiei tehnice date de proiectantul acestei lucrari hidrotehnice, se estimeaza ca in cateva ore dupa efectuarea bresei amintite nivelul in bazinul acvatic Rosu-Puiu ar urma sa scada cu zeci de centimetri si astfel va fi evitat pericolul de inundare a localitatilor Sulina, Crisan si Caraorman.
Ministrul Sulfina Barbu a declarat in cadrul Comitetului Judetean Tulcea pentru Situatii de Urgenta ca Ministerul Mediului a deschis finantarea pentru realizarea unor lucrari hidrotehnice mai ample in complexul acvatic Rosu-Puiu care au menirea sa fereasca de inundatii localitatile limitrofe. Investitiile care vor incepe imediat ce va scadea nivelul apei vor costa 3,5 milioane de euro si se vor incheia la finele anului 2007.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă