Pas urias pentru siguranta navigatiei fluviale. Astazi intra in functiune sistemul de dirijare si stocare automata a datelor navelor care circula pe Dunare, supranumit VTMIS. Acesta are rolul de a imbunatati calitatea serviciilor furnizate privind siguranta navigatiei, calitatea apei si mediul. „Sistemul VTMIS este un instrument important de management al traficului si are rolul de a asista operatorii Port Control din cadrul capitaniilor pentru a urmari si dirija traficul navelor fluviale pe sectorul romanesc al Dunarii. Acesta furnizeaza in timp util informatii privind navele si rutele de navigatie. Astfel sunt monitorizate navele pentru care sunt necesare declaratii administrative privind voiajul efectuat”, a declarat directorul departamentului Operatiuni Navale din cadrul Autoritatii Navale Romane, Serban Berescu. Acesta a adaugat ca acest sistem de date este unic in Romania si nu a fost inca implementat in niciuna dintre tarile membre UE.
Centre zonale in Constanta
Sistemul VTMIS va „supraveghea” tot sectorul romanesc al Dunarii, respectiv 1.075 de kilometri. Fondurile necesare pentru implementarea sa au fost obtinute printr-un program PHARE. Acesta este cel mai complex proiect demarat in Romania in cadrul conceptului de sisteme inteligente de transport naval, avand in vedere ca acopera toate cele 23 de porturi dunarene romanesti si furnizeaza servicii tuturor operatorilor importanti din traficul fluvial. „Obiectivele principale ale proiectului sunt reducerea numarului incidentelor navale, a poluarii si a riscurilor pentru mediu, eficientizarea transportului pe apele interioare navigabile, maximizarea capacitatii de transport a navelor, reducerea timpilor de calatorie, a costurilor de transport, a consumului de combustibili, utilizarea eficienta a porturilor si terminalelor si, nu in ultimul rand, cresterea sigurantei pasagerilor, echipajelor, navelor si incarcaturii acestora”, a explicat Serban Berescu.
In judetul Constanta exista centre de urmarire a traficului la Agigea, Cernavoda si Medgidia, care utilizeaza afisaje electronice continand imagini cu traficul in intregime de pe canal sau din diferite zone de interes. Informatiile referitoare la voiaje, nave, piloti, comandanti si agenti sunt stocate in baze de date, rapoartele statistice fiind intocmite automat.