5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialSistemul video de pe DN1 a speriat soferii

Sistemul video de pe DN1 a speriat soferii

Departe de a fi infailibil, sistemul de supraveghere video a traficului rutier de pe DN1 a reusit ca in numai trei saptamani sa bage frica in soferii care incalca legea. Potrivit politistilor, in ultima perioada a scazut drastic numarul accidentelor grave. De teama camerelor video, soferii au lasat-o mai moale cu viteza. Cu toate acestea, datorita sistemului de supraveghere foarte performant, a crescut numarul contravenientilor.


Dupa Craciun, trafic rutier lejer pe DN1

La Dispeceratul DN1 de la Academia de Politie, ieri a fost o zi de lucru ca oricare alta. Asezati comod in fata monitoarelor, analistii programatori care lucreaza aici procesau imaginile surprinse de camerele video. Cu ajutorul joy-stikurilor de la pupitrul de comanda politistii mareau sau micsorau imaginile, pentru a prinde cel mai bun unghi din care numerele de inmatriculare se vad cel mai bine. „Astazi traficul nu a fost aglomerat deloc. S-a inregistrat un varf doar in ajunul Craciunului, cand spre Valea Prahovei au trecut aproape 40.000 de masini”, a spus seful de tura, subinspector Marius Sava, de la IPJ Ilfov. Pe un ecran mare erau proiectate imagini de la toate camerele video de care raspunde Dispeceratul de la Baneasa. Se putea observa ca ieri bucurestenii nu s-au mai inghesuit sa plece spre Valea Prahovei si nici sa se intoarca in Capitala. La fel, cei care au incalcat Codul Rutier au fost mult mai putini. Astfel, pana la ora 15.00, radarele surprinsesera aproximativ 200 de vitezomani, dintre care doar unul singur se va alege cu suspendarea permisului de conducere. Agentii ne-au aratat fotografia unui autoturism BMW, de culoare argintie, cu numar de Bucuresti, care a fost inregistrat ruland printr-o localitate cu 121 km/h. „Celor carora trebuie sa le suspendam permisele de conducere nu le trimitem procesele-verbale prin posta, ci ii invitam la sediul Politiei”, a declarat agent-sef adjunct Valentin Radu. Potrivit politistului, in ziua de Craciun, nu mai putin de 734 de vitezomani au fost surprinsi pe ecranele radarelor. De obicei, acestia apar mai mult noaptea, atunci cand soseaua este libera. In noaptea de luni spre marti, in zona localitatii Otopeni, a fost surprins un sofer care rula cu peste 150 km/h.

Camerele video, pacalite cu greu

Am fost curiosi sa aflam daca sistemul de supraveghere este sau nu infailibil. Am aflat ca cei care, de pilda, au numerele de inmatriculare murdare de noroi si care incalca regulamentul rutier au sansa sa scape nepedepsiti. La fel si cei care circula cu masini inmatriculate in alta tara. „Cu numere foarte murdare se poate scapa. Daca avem echipaj in zona, il oprim, daca nu, nu”, a spus subinspectorul Marius Sava. In schimb, performantul sistem de supraveghere recunoaste automat in trafic masinile declarate furate, date in urmarire. Echipajele mobile care patruleaza pe DN1 le localizeaza imediat si in cel mai scurt timp autoturismele sunt trase pe dreapta. Potrivit operatorilor sistemului, cei care cred ca noaptea numerele de inmatriculare nu pot fi filmate se insala. Camerele in infrarosu nu pot fi pacalite. Pentru a ne face o demonstratie, un agent ne-a aratat imagini ale unui accident usor, surprinse in noaptea de 23 spre 24 decembrie de o camera video. Dupa ce operatorul a focalizat imaginea pe autoturismul vizat, numarul de inmatriculare s-a vazut foarte clar.
Pentru protectia camerelor vi-deo, acestea sunt dotate cu sisteme de alarma, care se declanseaza in momentul in care se incearca distrugerea lor. Potrivit politistilor, camerele sunt blindate si nu se pot sparge, rezistand chiar si la gloante. Periodic, radarele sunt mutate, pentru ca soferii sa nu le poata detecta. Cei care vor fi surprinsi de mai multe radare, in aceeasi calatorie, se pot trezi acasa cu tot atatea procese-verbale de amenzi. Sistemul are avantajul ca elimina contactul direct intre politisti si contravenienti. Astfel, spaga pentru scutirea de amenzi nu-si mai are rostul. Mai mult, softul sistemului este criptat pentru a impiedica modificarea neautorizata a datelor.

Teancuri de procese-verbale

Cu toate ca sistemul de supraveghere video este automatizat, in mod neasteptat prelucrarea proceselor-verbale de contraventie se face tot manual. Agentii de politie sunt obligati sa completeze cu pixul miile de formulare. Teancurile de documente sunt trimise apoi la un centru de comanda, care ulterior identifica posesorii autoturismelor si le trimite prin posta. „Asteptam ca in viitorul apropiat sa fim dotati cu un sistem automat de procesare”, a spus subinspectorul Marius Sava. Pana atunci insa politistii fac scurta la mana de atata scris. In zilele in care contravenientii sunt foarte numerosi, completarea documentelor constatatoare mai poate fi amanata. La sfarsitul fiecarui schimb, toate datele se stocheaza pe DVD-uri. Dupa 30 de zile, imaginile fara importanta se distrug din baza de date.
Deocamdata, traficul pe DN1 se desfasoara in conditii normale. Potrivit politistilor, se asteapta o crestere a numarului de masini in ajunul Revelionului si in zilele de 1 si 2 ianuarie.

Cele mai citite

Primăriile din țară, sprijinite cu un miliard de lei pentru finalizarea unor proiecte europene

Autoritățile locale vor putea solicita împrumuturi de până la un miliard de lei de la Trezoreria Statului Autoritățile locale vor putea solicita împrumuturi de până...

Vizită la fosta închisoare politică de la Râmnicu Sărat: un nou pas pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în România

Vineri, 15 noiembrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează o vizită de prezentare la șantierul fostei închisori politice...

Lindsey Vonn a anunțat oficial că revine în schi

Lindsey Vonn, în vârstă de 40 de ani, a anunțat cu entuziasm revenirea în schiul de performanță, la cinci ani de la retragerea sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă