21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSistemul de învăţământ, în criză! Principalele structuri din educaţie cer 6% din...

Sistemul de învăţământ, în criză! Principalele structuri din educaţie cer 6% din PIB!

Necesitatea de alocare urgentă a 6% din PIB pentru educaţie va fi dezbătută marţi, în cadrul unei mese rotunde, la Bucureşti, de către cele mai importante structuri neguvernamentale din educaţie. O invitaţie în acest sens a fost trimisă astăzi către presă şi Guvern (Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Finanţelor Publice şi Cabinetul Prim-ministrului României).

Organizatorii mesei rotunde sunt principalele structuri neguvernamentale din educaţie: Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR), Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP), Federaţia Naţională Sindicală ,,Alma Mater”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie ,,Spiru Haret”.

Evenimentul este organizat în contextul unei subfinanţări cronice a sistemului de învăţământ şi a lipsei unor asumări ferme privind creşterea acestuia până la procentul de 6% din PIB, prevăzut de Legea Educaţiei Naţionale şi asumat în 2008 de toate partidele parlamentare prin Pactul Naţional pentru Educaţie.

Dezbaterea va avea loc Marţi, 29 Octombrie, ora 11:00, la Casa Universitarilor din Bucureşti (Dionisie Lupu 36). Sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai mass media, ai sindicatelor, studenţilor, părinţilor, elevilor şi rectorilor, dar şi reprezentanţi ai ministerelor menţionate.

„Nu s-a mai întâmplat, cel puţin în ultimii ani, ca structurile din domeniul educaţional să se unească, să stea la aceeaşi masă şi să tragă un semnal comun de alarmă privind nevoile sistemului de educaţie. Toţi organizatorii vor susţine acţiuni din ce în ce mai ferme de presiune asupra Guvernului pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, până când va fi luată o decizie favorabilă. Decidenţii trebuie să înţeleagă că fără o investiţie decentă în educaţie, viitorul societăţii este compromis!” – Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR

Acţiunile structurilor care cer alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi informaţii privind finanţarea acestui domeniu vor fi publicate constant pe pagina web www.6pentrueducatie.ro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă