15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSirianul Mahomed se lupta cu olteanul Solomon pentru centrul Craiovei

Sirianul Mahomed se lupta cu olteanul Solomon pentru centrul Craiovei

Fostul primar al Craiovei, Vasile Bulucea, a lasat orasului o mostenire pe masura modului in care a condus urbea opt ani: firma Cronos, care, fara cea mai mica investitie, castiga sume uriase in baza unui contract mai mult decat dubios. Totul a pornit de la jocurile de interese dintre Vasile Bulucea si sirianul Mahomed Al Orfahli, legate de locurile de parcare din Craiova. Sirianului nu i-a fost greu deloc sa-l convinga pe Bulucea sa-i dea toate parcarile din oras, a mintit (unde era Coranul?) ca a acumulat experienta in administrarea parcarilor din… Damasc, unde a prestat o activitate similara multi ani. Ei bine, in Damasc – capitala Siriei – nu exista si n-au existat niciodata parcari cu plata. Dar, asa cum a mai facut-o si alta data, Vasile Bulucea a semnat ca primarul. Asa s-a ales Craiova cu parcari cu plata pentru 25 de ani.

Al Orfahli, fata cu… Mihai Viteazul

Nici vorba ca Mahomed a si „investit”! Cateva linii trase cu vopsea alba pe asfalt, jumatate pe carosabil, jumatate pe trotuar, gata parcarile! Din acel moment, cine opreste baga mana-n buzunar: 0,9 RON ora peste tot prin oras, 1,1 RON in centrul Craiovei, parcarea de la magazinul universal „Mercur”. Lucrurile au mers si merg si acum ca la musulmani: baietii stau cu burta la soare, iar banii curg garla in buzunarele lor. De un an insa, centrul civic al orasului a intrat intr-un program de modernizare, iar Mahomed ar putea impartasi soarta lui… Mihai Viteazul, de fapt a statuii domnitorului. Monumentul va fi mutat la peste 150 de metri de locul actual, iar intre acesta si prefectura va fi amenajata o imensa piata publica, dominata de o fantana arteziana muzicala si cu jocuri de lumini. Pentru aceasta insa, parcarea din fata magazinului „Mercur” urmeaza sa dispara. Fiind locatia din care-i vin cei mai multi bani, mahomed a sarit ca ars! Angajatii primariei si cei ai antreprenorului UTI Oltenia au fost impiedicati de argatii de la Cronos sa-si desfasoare activitatea acolo. A fost nevoie de interventia fortelor de ordine pentru ca materialele de constructie sa poata fi aduse si depozitate in incinta santierului. Reactia sirianului a fost pe masura: s-a dus sa planga pe umarul lui… Adrian Mititelu – directorul unei fituici craiovene – si si-a trimis armata de juristi pe la toate instantele si forurile, inclusiv la ambasadorul Siriei.
Sa fi observat cineva de acolo ca Al Orfahli incaseaza mai putin?

„Al Orfahli a luat prin frauda parcarile din oras”

Razboiul din strada s-a mutat pe rolurile instantelor. Primaria craioveana a cerut la Judecatoria Deva rezilierea contractului cu firma Cronos. „Exista o clauza in contract care spune foarte clar ca autoritatea locala poate sa intervina in parcare daca, intre timp, terenul devine unul de interes public. Am incercat sa-i explicam asta administratorului Cronos, dar nu ne-am inteles cu el”, a declarat Dan Zorila, juristul Primariei Craiova. In aceste conditii, autoritatile locale au considerat ca este perfect legal sa intre cu buldozerele in parcarea facuta cadou lui Al Orfahli de catre Vasile Bulucea. Succesorul acestuia in fotoliul de primar, Antonie Solomon, s-a declarat, nu o data, hotarat sa transeze conflictul cu sirianul din Craiova si sa lase iar parcarile libere craiovenilor: „Al Orfahli a luat prin frauda parcarile din oras. Pe toate! Sper ca organele de ancheta sa inceapa cat mai repede sa cerceteze acest contract. Cei care l-au gandit au avut minti diabolice, pentru ca este foarte greu sa gasim o modalitate de a-l rezilia. Practic, firma Cronos nu-si asuma nici o obligatie, are numai drepturi! Singurii din orasul acesta care mai sunt de partea sirianului sunt ziaristii lui Adrian Mititelu”.
Conflictele dintre angajatii Cronos si posesorii de autovehicule sunt dese in Craiova. De multe ori opresti sa iei pe cineva sau numai pentru un pachet de tigari. Imediat vine argatul lui Mahomed si cere francu'. Degeaba ii explici ca nu dureaza decat 30-40 de secunde pana pleci. Beduinul iti infige biletul la stergator. Daca faci scandal, cheama si baietii de la blocari si ridicari auto. In afara de strazi daramate si canale infundate, parcarile cu plata e tot ce le-a lasat Bulucea craiovenilor.

Primaria Craiova, reclamata la… Ambasada Siriei

Mahomed Al Orfahli evita sistematic, de ani de zile, dialogul cu presa. De cand a izbucnit scandalul parcarilor in Craiova, administratorul Cronos discuta numai prin intermediul avocatului sau, Lucian Sauleanu. In privinta proiectului de modernizare a centrului Craiovei, avocatul Cronos spune ca firma pe care o reprezinta a depus plangere penala impotriva conducerii primariei. Plangeri au mai fost facute, spune acelasi avocat, la IPJ Dolj, la Ambasada Siriei, la Ministerul de Interne si chiar la Delegatia Comisiei Europene din Romania. In rest, avocatul firmei Cronos a mai spus ca edilii craioveni mint in stanga si-n dreapta, dar n-a precizat in ce privinta. Cert e ca tot acest scandal intarzie finalizarea unui proiect de interes public.

Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă