30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSiria: Manifestaţii la Damasc şi în regiunea sudică Deraa

Siria: Manifestaţii la Damasc şi în regiunea sudică Deraa

Mici manifestaţii au avut loc vineri la Damasc şi în regiunea Deraa, în sudul ţării, fără ca poliţia să intervină, la o zi după ce autorităţile au anunţat măsuri fără precedent pentru liberalizarea regimului, relatează AFP, potrivit Mediafax.

După rugăciune, din moscheea Ommeyades, din centrul Damascului, zeci de manifestanţi au ieşit în stradă şi s-au îndreptat spre piaţa acoperită (sukul) Hamadiyeh, scandând „Deraa este Siria”, „Ne vom sacrifica pentru Deraa”, „Allah, Siria, libertate şi asta este tot”.

Cel puţin 100 de persoane au fost ucise, miercuri, de forţele de ordine din Deraa, centrul manifestaţiilor împotriva regimului, potrivit militanţilor pentru drepturile omului.

Manifestanţii s-au întâlnit cu susţinători ai regimului, care le-au răspuns: „Cu sângele şi cu sufletul nostru, ne sacrificăm pentru Bashar” al-Assad, şeful statului, „Allah, Siria, Bashar şi asta este tot”, a constatat un jurnalist al AFP.

În sud, la Daael, oraş situat la 30 de kilometri nord de Deraa, 300 de persoane, precedate de circa zece motociclişti, strigau „Daael şi Deraa nu se lasă umilite”, a constatat un alt jurnalist al AFP.

La Deraa, un oraş agricol cu 200.000 de locuitori, situat la 100 de kilometri sud de Damasc, la ieşirea din moschee după funeraliile a doi manifestanţi, credincioşii au strigat: „Cu sângele nostru şi cu sufletul nostru, ne sacrificăm pentru martir”, a afirmat un locuitor contactat prin telefon.

Autorităţile siriene au anunţat de ieri că intenţionează să anuleze starea de urgenţă şi au promis măsuri anticorupţie şi eliberarea manifestanţilor reţinuţi.

Cele mai citite

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă