29.8 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSpecialSingurul legator al Arhivelor Nationale Constanta se specializeaza in sofat

Singurul legator al Arhivelor Nationale Constanta se specializeaza in sofat

» Din cauza ca Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Constanta este subdimensionata, angajatii isi depasesc fisa postului.

» Pentru a putea fi studiate si, respectiv, fotocopiate, dosarele necesita sa fie dezlegate, apoi legate intr-un mod corespunzator.

Atelierul de legatorie din cadrul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale (DJAN) Constanta isi justifica pe deplin activitatea, in conditiile in care majoritatea dosarelor preluate de la principalii creatori de arhiva din judetul nostru sunt legate prost. Din spusele sefului DJAN Constanta, Virgil Coman, inainte de 1989, in lipsa unui astfel de atelier o serie de dosare au fost legate doar de dragul de a fi legate. "Pentru a putea fi studiate, si respectiv, fotocopiate, dosarele necesita sa fie dezlegate, apoi legate intr-un mod corespunzator prin atasarea unei alonje fiecarei file si apoi supuse din nou procesului de legare. Este o opera de arta, nu toata lumea poate face acest lucru", a mai declarat Virgil Coman. Din fericire, DJAN Constanta nu trebuie sa apeleze la serviciile unui legator privat, deoarece are unul angajat: Ion Gabriel Spranceana.

 

Cand nu repara greselile altora, legatorul arhivelor constantene face si pe soferul, fapt generat de criza de personal cu care se confrunta institutia mai sus amintita. "Cu tot cu mine si femeia de serviciu, angajatii Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Constanta sunt in numar de 12. Pentru ca nu avem alta cale, legatorul nostru indeplineste si atributiile unui sofer", a mai spus Coman, adaugand ca intentioneaza sa faca si un atelier de restaurare a documentelor.

» Peste 1.100 de cereri
In alta ordine de idei, Virgil Coman, directorul DJAN, a precizat ca de la inceputul anului, institutia a primit peste 1.100 de cereri de la cetateni. "In ciuda faptului se inregistreaza un deficit de personal, ne ocupam si de cererile oamenilor. De fapt, activitatea acestei institutii nu se rezuma doar la solicitari. Spre exemplu, de la inceputul acestui an au fost ordonate si inventariate un numar de 3.886 de dosare de intrare in partid create de Comitetul Judetean Constanta al PCR in perioada 1950-1898", a conchis Coman.

» De la inceputul acestui an au fost ordonate si inventariate un numar de 3.886 de dosare de intrare in partid.

Cele mai citite

Consultări privind calendarul alegerilor, la Guvern, astăzi și mâine

Guvernul anunţă consultări, astăzi și mâine, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an."Având în vedere intenţia...

Consultări privind calendarul alegerilor, la Guvern, astăzi și mâine

Guvernul anunţă consultări, astăzi și mâine, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an."Având în vedere intenţia...

De azi se scumpesc gazele

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă