9.4 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSpecialSindicatul Verdi îndeamnă personalul Lufthansa să facă grevă luni

Sindicatul Verdi îndeamnă personalul Lufthansa să facă grevă luni

Puternicul sindicat Verdi a îndemnat personalul celei mai mari companii aeriene germane Lufthansa să facă grevă luni, din cauza eşecului unor negocieri salariale pentru un total de 33.000 de angajaţi la sol şi la bordul avioanelor, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Greva va cuprinde aeroporturile din Frankfurt (vest), primul din Germania şi al treilea din Europa, Hamburg (nord), Munchen (sud) şi Dusseldorf (vest).

“Refuzul de care se cantonează angajatorii a îngrijorat şi contrariat salariaţii. Prin urmare, Verdi îndeamnă la o grevă de avertisment pentru luni, 22 aprilie”, a explicat sindicatul într-un comunicat.

Lufthansa nu a putut să menţioneze pentru moment ce consecinţe ar avea greva pentru zborurile prevăzute luni.

“Este prea devreme pentru a vorbi” despre anularea unor zboruri, a declarat pentru AFP Helmut Tolksdorf, un purtător de cuvânt al companiei.

“Vom anunţa probabil în cursul weekendului cum această grevă de avertisment se va repercuta asupra planului nostru de zbor”, a adăugat el, sfătuind pasagerii care au planificat să călătorească luni să se informeze de la companie.

Verdi cere o creştere salarială de 5,2% pe o perioadă de 12 luni pentru aproximativ 33.000 de salariaţi Lufthansa în Germania şi solicită garantarea locului de muncă.

Ori, potrivit sindicatului, după trei runde de negocieri, Lufthansa nu a propus decât o creştere situată între 0,4% şi 0,6% pe o perioadă de 12 luni.

“Pentru angajaţi, aceasta înseamnă o pierdere netă a salariului real şi în niciun caz nu poate fi acceptată”, a declarat un oficial al sindicatului, Christine Behle, citată într-un comunicat.

La rândul său, Lufthansa a anunţat că a propus o creştere salarială de 2,3% pentru angajaţii diviziei Lufthansa Technik, de 2,1% pentru cei din Lufthansa Cargo şi de 1,7% pentru cei de la compania aeriană. În plus, compania ar fi propus o plată de 1% din venitul anual, în cazul în care Lufthansa va reuşi să îşi atingă obiectivul operaţional de 3% în 2014, dar şi o primă unică de 400 de euro, pentru perioada februarie-septembrie, şi de 200 de euro pentru ucenici.

La sfârşitul lunii martie, o primă grevă de avertisment a determinat anularea a aproximativ 700 de zboruri din 1.800 prevăzute.

Negocierile vizează, în special, personalul la sol, dar Verdi mai numără printre membri o minoritate a personalului navigant. Majoritatea personalului navigant este reprezentat de o altă organizaţie, Ufo. Aceasta din urmă a reuşit să ajungă la un acord, în noiembrie, cu compania, care prevede o creştere de 4,6% a salariilor pe o perioadă de doi ani, începând din ianuarie 2013.

La Bursa din Frankfurt, anunţarea grevei nu a avut consecinţe importante asupra titlurilor Lufthansa, care luau 0,14% la 14 euro într-un index DAX în creştere cu 0,33% la ora 09.28 GMT (12.28, ora României).

Cele mai citite

Războiul din Ucraina, o imensă mașinărie de spălat bani

Afirmația din titlu nu-mi aparține. Ea a fost formulată de Mitch McConnell, liderul minorității republicane din Senatul american. Marii investitori își freacă mâinile. E...

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă