21.7 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăSpecialSindicatele protestează, miercuri, împotriva austerităţii bugetare

Sindicatele protestează, miercuri, împotriva austerităţii bugetare

Sindicaliştii “Cartel Alfa” şi BNS protestează miercuri, alături de colegii lor europeni, faţă de Tratatul fiscal al UE, considerând că impunerea unei austerităţi “va arunca Europa în recesiune”, informează Mediafax.

“Cartel Alfa” organizează miercuri manifestaţii în toată ţara, se arată într-un comunicat de luni al organizaţiei sindicale.

Şi sindicaliştii Blocului Naţional Sindical vor protesta miercuri, invitându-i pe cetăţenii care susţin aceste revendicări să vină în Piaţa Victoriei, între orele 14.00 şi 16.00, în Bucureşti sau în faţa prefecturilor din fiecare municipiu de judeţ.

Acţiunea de protest are loc în ajunul Summitului European, dominat de tema austerităţii şi disciplinei bugetare.

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES-ETUC) organizează în aceeaşi zi manifestaţii în toate cele 27 de ţări pentru a denunţa şi a condamna acest tip de guvernanţă şi pentru a propune alternative pentru locuri de muncă şi justiţie socială.

“Efectele crizei economice şi sociale au ajuns la un nivel intolerabil pentru milioane de români. Singurul răspuns pe care guvernanţii au fost în stare să-l dea până acum a fost adoptarea unor măsuri dure de austeritate: tăierea salariilor, dereglemetarea pieţei muncii, destructurarea dialogului social şi a mecanismelor de negociere colectivă, privatizarea serviciilor publice, mărirea vărstei de pensionare şi îngheţarea pensiilor”, susţin sindicaliştii “Cartel Alfa”.

Preşedintele “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, consideră că semnarea acum de către România a tratatului pentru austeritate va adânci şi mai mult efectele crizei şi riscă să menţină ţara într-o recesiune de lungă durată.

“Prin limitarea drastică a deficitului bugetar, ţara noastră se va afla în imposibilitatea de a asigura relansarea investiţiilor, iar pentru a asigura minimum de investiţii din bugetul de stat necesare (de exemplu pentru finanţarea proiectelor europene) vor fi alte tăieri din fondurile sociale, care vor supune cetăţenii la privaţiuni suplimentare. Este important să ne mobilizăm alături de colegii noştri europeni pentru a da un mesaj clar guvernanţilor, mai ales că suntem printre cei mai afectaţi de măsurile de austeritate. Dintre cele cinci tipuri de măsuri de austeritate luate în diverse ţări europene, România a bătut recordul şi este singura ţară care le-a adoptat pe toate cinci”, a declarat preşedintele “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, citat în comunicat.

El a precizat că sindicatele afiliate la “Cartel Alfa” spun miercuri “Până aici! Ajunge!” şi aduc în centrul discuţiei crearea de locuri de muncă, redresarea economică, justiţia socială şi solitaritatea.

Membrii “Cartel Alfa” solicită amânarea semnării de către România a tratatului austerităţii, cel puţin până în momentul în care vor fi îndeplinite criteriile pentru accesul în zona Euro, crearea de locuri de muncă şi păstrarea celor existente prin aplicarea şomajului tehnic, respectarea acordului privind creşterea salariului minim garantat în plată, combaterea fraudei şi evaziunii fiscale, combaterea muncii la negru şi a muncii la gri, restabilirea unui dialog social responsabil, o reformă a sănătăţii în beneficiul contribuabililor, asigurarea unei pensii decente, conform muncii prestate.

Cele mai citite

Opt morți și 21 de răniți după un atac cu o rachetă rusească la Krivoi Rog

Opt persoane au fost ucise și 21 rănite după ce o rachetă rusească a lovit clădiri rezidențiale din Krivoi Rog. Despre aceasta anunță Ministerul...

Rezultat final al alegerilor din sectorul 1: Clotilde Armand a pierdut primăria

După trei zile de scandal, seara trecută a fost finalizat procesul de centralizare a voturilor din sectorul 1. Potrivit datelor, George Tuță, candidatul comun al...

Majoritatea în noul Consiliu Local Municipal din Iași greu de format după realegerea primarului Mihai Chirica

Rezultatele finale ale votului de duminică îl reconfirmă pe Mihai Chirica în funcţia de primar, care va trebui să facă alianţe în viitorul Consiliul...
Ultima oră
Pe aceeași temă