21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSindicatele primesc de la Guvern drept de folosinta gratuita si cumparare a...

Sindicatele primesc de la Guvern drept de folosinta gratuita si cumparare a sediilor la pret redus

Guvernul a pregatit o ordonanta de urgenta care acorda confederatiilor sindicale dreptul de a primi in folosinta gratuita, pe intreaga durata de existenta a sindicatului, imobile din domeniul public sau privat al statului si a cumpara sediile, in sase luni, la un pret calculat la valoarea contabila, anunta Mediafax.

Facilitatea va fi introdusa in perioada imediat urmatoare, printr-o ordonanta de urgenta deja redactata la nivelul Guvernului, au declarat, luni, agentiei Mediafax, surse oficiale.

Actul normativ acorda confederatiilor sindicale reprezentative la nivel national, semnatare ale Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, dreptul de a primi in folosinta gratuita, pe perioada existentei confederatiei sindicale, imobile aflate in domeniul public sau privat al statului si in administrarea regiilor autonome, prefecturilor, institutiilor publice de nivel national, judetean sau local si a autoritatilor publice centrale si/sau locale.

Imobilele primite in folosinta gratuita pot fi utilizate numai cu destinatia de sedii ale confederatiilor sindicale reprezentative la nivel national. Dreptul de folosinta gratuita al confederatiilor inceteaza in cazul in care se constata nerespectarea destinatiei, se arata in actul normativ obtinut de Mediafax.

Confederatiile sindicale vor suporta numai impozitele si taxele locale aferente, cheltuielile cu amortizarea si costurile de intretinere.

"In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, confederatiile sindicale reprezentative la nivel national, care au incheiate contracte de inchiriere sau utilizeaza ca sedii imobile proprietate privata a statului, aflate in administrarea regiilor autonome, prefecturilor, institutiilor publice de nivel national, judetean sau local si a autoritatilor publice centrale si/sau locale, pot opta pentru cumpararea imobilelor. Pretul imobilelor va fi stabilit la nivel valorii contabile a acestora, determinata potrivit legii", se arata in document.

Procedura va fi introdusa prin derogare de la prevederile Legii 213/1998 privind proprietatea publica, care impune statului si unitatilor administrativ-teritoriale sa acorde imobile din patrimoniu in folosinta gratuita doar pe termen limitat persoanelor juridice fara scop lucrativ, precum si prin derogare de la Legea sindicatelor, care stabileste ca pentru imobilele din fondul locativ de stat folosite de organizatiile sindicale ca sedii se achita o chirie corespunzatoare sediilor partidelor.

Executivul justifica operatiunea prin faptul ca, in prezent, confederatiile sindicale reprezentative din Romania se confrunta cu probleme majore in asigurarea spatiilor pentru sedii, nu beneficiaza de subventii bugetare si au venituri foarte mici pentru plata chiriilor si a utilitatilor.

Pe de alta parte, se arata in document, unele institutii publice au refuzat sa incheie noi contracte de inchiriere cu aceste confederatii si au emis somatii de evacuare din spatiile ocupate.

"Toate acestea creeaza dificultati majore in ceea ce priveste desfasurarea activitatii sindicale in Romania si pun sub semnul intrebarii modul in care statul permite desfasurarea activitatii sindicale care apara drepturile si promoveaza interesele profesionale, economice si sociale ale membrilor de sindicat", se afirma in ordonanta.

Guvernul arata totodata ca efectele negative ale "acestei stari de lucruri" sunt amplificate de consecintele grave ale crizei economice actuale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă