20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSindicalistii, obligati sa despagubeasca Azomures

Sindicalistii, obligati sa despagubeasca Azomures

Sindicalistii de la Azomures au fost obligati de Tribunalul Neamt la plata a peste 850.000 de lei catre patronat pentru greva declansata in 2003
Procesul intentat de patronatul de la Azomures sindicatului "Alternativa 2002" si celor 35 de persoane  din biroul de conducere al sindicatului s-a incheiat in prima instanta. Tribunalul Neamt a hotarat, in 4 decembrie, ca sindicalistii sunt buni de plata pentru pagubele aparute la Azomures ca urmare a grevei generale din luna mai 2003, declarata ilegala.
Patronatul cerea despagubiri in valoare de un milion de dolari pentru pagubele produse de cele patru zile de greva, insa Tribunalul Neamt a stabilit ca sindicatul, in solidar cu cei 35 de parati trebuie, sa plateasca despugubiri in valoare de 837.111 lei. La acestea se adauga cheltuielile de judecata in valoare de 18.078 si onorariul expertului angajat in cauza in valoare de 4.146 lei. Liderul de la acea data al Sindicatului "Alternativa 2002" de la Azomures, Maria Dandarau, spune ca aceasta solutie era previzibila si ca sindicalistii vor face recurs. "Ne asteptam sa ne oblige la plata in solidar dupa cum a mers procesul si dupa cum s-a stramutat procesul pentru ca si din scurta minuta vedeti ca este un tribunal care habar n-are cine a ridicat exceptiile. Asteptam motivarea", a declarat Maria Dandarau. Aceasta a adaugat ca un castig important este faptul ca nu au fost acceptate in totalitate pretentiile patronatului care invoca pierderi de circa un milion de dolari ca urmare a grevei din 2003.
Maria Dandarau a mai declarat ca, in baza unui calcul, fiecare din cei 35 de membri din conducerea sindicatului "Alternativa 2002" au de platit, in baza sentintei Tribunalului Neamt, cate 250 de milioane de lei vechi. Totusi, Maria Dandarau a subliniat ca sindicatul se va indrepta intr-un proces separat impotriva Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala, in conditiile in care aceasta institutie a dat la vremea respectiva liber grevei, iar Tribunalul Neamt a respins ca tardiva cererea de chemare in garantie a acestei.


ISTORIC

Reamintim ca in procesul de la Tribunalul Neamt patronatul de la Azomures pretindea daune materiale de un milion de dolari de la cei 35 de membri ai Consiliului de Conducere al Sindicatului "Alternativa 2002" ca urmare a unei greve generale din mai 2003 declarata ilegala de instanta de judecata. Potrivit patronatului de la Azomures, milionul de dolari reprezinta pierderile inregistrate de combinat ca urmare a celor patru zile de greva generala datorate atat neonorarii unor comenzi, cat si procedurilor de oprire si pornire a instalatiilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă