Liderul FNSP a declarat ieri că, dacă se va lua decizia ca portul să nu mai aparțină statului, sindicaliștii vor opri activitatea şi vor „desfiinţa“ Republica Mazăre.
Sindicaliștii anunțaseră pentru ieri un protest la care ar fi trebuit să participe 7.000 de persoane, nemulțumite de faptul că statul e pe cale să renunțe la controlul asupra portului. Nu au fost așa de mulți, ci maximum 2.000, dar au reușit să facă destul zgomot. Înarmați cu vuvuzele, butoaie și bețe, aceștia i-au huiduit copios pe Victor Ponta și pe primarul Radu Mazăre.
Oamenii au purtat pancarte pe care scria ”Portul Constanța nu este car alegoric!”, ”Portul Constanța nu este harem!”, ”Guvernul Ponta știe: portul e cuvânt de 4 litere”, ”Jos labele de pe Portul Constanța”, ”Apropo, domnul Ponta, când vă apucaţi să guvernaţi?”, dar și tricouri inscripționate: ”Impertinent în Republica Mazăre”, ”Obraznic în Republica Mazăre”. Alături de organizatori, Federația Națională a Sindicatelor Portuare, s-au aflat sindicaliști din Poștă, Poliție, Administrația penitenciarelor, transporturi aeriene, etc. Mircea Burlacu, președintele FNSP, a amenințat cu închiderea portului. ”Demnitari ai statului român, domnule prim-ministru, domnule ministru, dacă veți semna orice fel de act prin care să luați decizia care aparține statului și să i-o dați lui Radu Mazăre, portul Constanța se va opri din lucru. Dacă Radu Mazăre își închipuie că intră în port, că intră cu picioarele în locurile noastre de muncă, că face baruri și restaurante în port se înșală”, a spus acesta. Burlacu a subliniat că Mazăre va găsi la porțile portului lucrătorii portuari și utilajele portului și i-a cerut acestuia demisia. Burlacu a mai spus că protestul de ieri s-a desfășurat sub sloganul ”Jos labele de pe port”. ”Am dat un vot de blam unora şi i-am votat pe alţii. I-am dus la 70%, iar singurul lucru pe care l-au înţeles a fost să împartă ţara cu baronii locali. Astăzi cerem desfiinţarea Republicii Mazăre”, a conchis acesta. Dumitru Costin, liderul BNS, prezent la protest, a criticat dur și faptul că administrația Mazăre a adus în conflict două categorii sociale: cei cu venituri reduse și cei care lucrează în port.
Legea zace în sertarele Parlamentului
Consiliul Local Constanța deține 20% din acțiunile CN Administrația Porturilor Maritime din 2007, iar în octombrie 2012 trei parlamentari PSD, Alexandru Mazăre, Eduard Martin și Manuela Mitrea, au depus un proiect de lege prin care toate cele 60% din acțiunile pe care le mai deținea statul ar fi urmat să revină autorităților locale și județene. Proiectul zace acum undeva prin sertarele Parlamentului.
”Este la Senat. Deocamdată așteptăm să vedem ce decizie ia Guvernul”, a declarat pentru „România liberă“ deputatul Eduard Martin. ”Așteptăm ca trecerea acțiunilor să se facă prin Hotărâre de Guvern”, a confirmat și senatorul Alexandru Mazăre. Manuela Mitrea nu a răspuns solicitării noastre de a exprima un punct de vedere. Se remarcă însă faptul că acum nu se mai pune problema obținerii a 60% din acțiuni, ci numai a 13%, pentru Consiliul Local Constanța, și scoaterea la bursă a încă 14%.
Am dat un vot de blam unora şi i-am votat pe alţii. I-am dus la 70%, iar singurul lucru pe care l-au înţeles a fost să împartă ţara cu baronii locali. Astăzi cerem desfiinţarea Republicii Mazăre.“
Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical
Dacă Radu Mazăre își închipuie că intră în port, că intră cu picioarele în locurile noastre de muncă, că face baruri și restaurante în port se înșală.“
Mircea Burlacu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare