12.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialSindicaliştii Alro ameninţă cu proteste dacă va creşte cu 70% preţul plătit...

Sindicaliştii Alro ameninţă cu proteste dacă va creşte cu 70% preţul plătit pentru electricitate

Sindicaliştii de la Alro ameninţă cu mitinguri şi greve dacă nu se renunţă la majorarea cu 70 la sută a preţului plătit pentru electricitatea cumpărată de la Hidroelectrica, reclamând că a fost blocat un acord care prevedea “un preţ substanţial îmbunătăţit” şi plata în avans pe minimum trei luni.

 

Sindicatul Liber Alro arată, într-un comunicat de presă remis joi agenţiei MEDIAFAX, că după negocierile care au avut loc miercuri, timp de nouă ore, privind contractul de achiziţie a energiei electrice dintre producătorul de aluminiu şi Hidroelectrica, s-a ajuns la un acord şi implicit la un preţ acceptabil de ambele părţi.

“În acel moment, reprezentantul Fondului Proprietatea şi al Ministerului Economiei au intervenit în negocieri şi au blocat acordul părţilor tocmai când urma să se semneze”, a precizat sursa citată.

Sindicatele din SC Alro SA spun că nu înţeleg de ce atunci când reprezentanţii Alro au acceptat toate condiţiile Administratorului judiciar al Hidroelectrica, “inclusiv preţul, care este la limita suportabilităţii pentru producătorul de aluminiu”, reprezentanţii de la Fondul Proprietatea au blocat aceste negocieri.

“Nu vom accepta ca, prin anumite acţiuni, salariaţii din cadrul societăţilor Alro şi Alum să-şi piardă locurile de muncă şi vom acţiona prin toate mijloacele legale, inclusiv pichetări, mitinguri şi greve, pentru a preîntâmpina acest dezastru regional care se prefigurează din ambiţia şi interesele obscure ale unora”, se mai arată în comunicatul de presă semnat de preşedinţii Sindicatului Liber Alro, Sindicatului Aluministul, Sindicatului Alroproduct şi Sindicatului Prelucrarea Aluminiului.

Confederaţia “Cartel Alfa” precizează că reprezentanţii sindicatului SC Alro SA au susţinut, în cursul negocierilor, interesele a 20.000 de oameni, lucrători ale căror locuri de muncă depind de încheierea unui contract cu Hidroelectrica.

“Cartel Alfa” cere Ministerului Economiei să clarifice de urgenţă această situaţie în vederea evitării conflictelor sociale de amploare.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România, va plăti cu 70% mai mult pentru electricitatea cumpărată de la Hidroelectrica.

“De la 114-116 lei/MWh, Alro va plăti în jur de 200 lei/MWh. Pe lângă asta, Alro va achita şi 11 milioane de euro ca diferenţă pentru energia pe care a achiziţionat-o de la începutul anului încoace”, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.

Alro are un contract direct a achiziţiei energiei de la Hidroelectrica valabil până în 2018. În fiecare an, Alro achiziţionează 3 TWh de electricitate de la compania de stat, aflată în insolvenţă din luna mai.

Borza a adăugat că la jumătatea acestui an Hidroelectrica a înregistrat pentru prima dată pierderi, estimate la 30 milioane de lei, din cauza secetei. Totodată, producţia de energie a companiei estimată pentru acest an este mai mică de 13 TWh, un minim istoric.

Compania de stat Hidroelectrica a activat marţi clauza de forţă majoră, pentru a doua oară în mai puţin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scăderea debitelor râurilor. Forţa majoră la Hidroelectrica a fost instituită şi în perioada septembrie 2011 – mai 2012.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Cele mai citite

Ajutoarele de stat plătite companiilor din România în 2023 reprezintă 2% din PIB

Companiile economice din România au beneficiat de ajutoare de stat plătite în cursul anului 2023 în valoare totală de circa 29,5 miliarde lei, aproximativ...

Marcel Ciolacu, promisiune la AmCham CEO Business Forum: Nu mărim taxele!

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la AmCham CEO Business Forum, că vine cu o promisiune în faţa investitorilor străini, şi anume că nu...

Hidroelectrica a raportat un profit net de 6,3 miliarde de lei în 2023

Hidroelectrica, cel mai mare producător de enerrgie electrică din România, a raporat pentru anul 2023 un profit net în creștere cu 42%, la o...
Ultima oră
Pe aceeași temă