Ce s-ar întâmpla dacă, într-o zi, Bucureşti, capitala României, ar fi atacată de terorişti? La această întrebare va răspunde o simulare fără precedent care va avea loc, miercuri seară, în Bucureşti: teroriştii deturnează un autobuz RATB şi iau mai mulţi ostatici.
Exerciţiul se desfăşoară pe baza unui scenariu comun, simultan în nouă ţări, acestea fiind sprijinite de trei structuri de intervenţie din ţările vecine sau apropiate. La exerciţiul efectuat în ţara nostră participă, alături de S.I.I.A.S. – I.G.P.R., echipe din Bulgaria, Grecia şi Cipru, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române remis România liberă.
Exerciţiul presupune simularea unor atacuri teroriste asupra unor clădiri sau mijloace de transport, în cadrul cărora este luat un număr mare de ostatici. Acesta urmăreşte pregătirea şi antrenarea în comun a structurilor de intervenţie, verificarea interoperabilităţii mijloacelor de intervenţie şi a tacticilor de acţiune, precum şi îmbunătăţirea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţionalităţii şi a terorismului.
De asemenea, activitatea vizează asigurarea unei reacţii imediate a componetelor grupului ATLAS, structurilor naţionale de comandă şi a forţelor specializate şi de sprijin în gestionarea unei crize în domeniul criminalităţii organizate şi terorismului.
Citeşte şi LUARE DE OSTATICI cu TOPORUL în CAPITALĂ. Una dintre victime, dusă la spital în stare de şoc
,,Nicio ţară nu poate face faţă singură unei ameninţari teroriste, succesul luptei împotriva acestui fenomen poate fi realizat numai prin intensificarea cooperării şi coordonării internaţionale a eforturilor şi acţiunilor statelor. Sunt convins de reuşita acestui exerciţiu. De altfel, misiunile dificile şi eficienţa, dovedită prin finalizarea cu succes a tuturor misiunilor încredinţate, au dus la crearea unui renume şi la consacrarea S.I.A.S. ca unitate de elită a Poliţiei Române. Ştiu că, în spatele fiecărui caz rezolvat, a fiecărei misiuni îndeplinite cu succes, sunt, de fapt, foarte multe ore de pregătire, multă muncă şi, cel mai important, multă dăruire”, a declarat adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestorul de poliţie Florea Oprea, prezent la eveniment.
Ce se va întâmpla
Potrivit Mediafax, şeful SIIAS, comisarul şef Teodor Stanca, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că simularea care va avea loc în Bucureşti face parte dintr-un exerciţiu internaţional, care se va desfăşura simultan în Norvegia, Estonia, Olanda, Portugalia, Belgia, Italia, Austria, Slovacia şi România.
„Acest exerciţiu este, prin amploarea lui, fără precedent. Potrivit scenariului, este vorba despre o răzbunare a unor organizaţii teroriste, ca răspuns la o serie de acţiuni ample, derulate la nivel european, soldate cu arestări şi confiscări de bunuri. În cazul României, teroriştii atacă iniţial obiective din mai multe oraşe, plănuind apoi un atentat în Bucureşti, rămas vulnerabil ca urmare a faptului că trupele de intervenţie sunt implicate în alte acţiuni. În acest context, cerem sprijinul colegilor din Bulgaria, Grecia şi Cipru”, a explicat comisarul şef Stanca.
Şeful SIIAS a precizat că, potrivit scenariului, patru terorişti reuşesc să deturneze un autobuz, iar 23 de călători sunt luaţi ostatici. Răpitorii cer câte un milion de dolari pentru fiecare om eliberat şi o declaraţie a „ministrului european pentru justiţie”. În cazul în care până joi, ora 1.00, cererile nu le sunt îndeplinite, teroriştii urmează să omoare ostaticii.
„Din acest moment, urmează o cursă contra cronometru prin centrul Bucureştiului, în care autobuzul este urmărit pe traseul Arcul de Triumf – Kiseleff – Calea Victoriei – Piaţa Constituţiei – Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei şi de aici înapoi la Arcul de Triumf. În tot acest timp, negociatorii Poliţiei Capitalei încearcă în permanenţă să-i convingă pe răpitori să elibereze călătorii, potrivit scenariului simulării care urmează să aibă loc miercuri seară. Zona de acţiune va fi închisă publicului pentru va simula cât mai bine o situaţie reală, în care se caută, pe de o parte, protejarea civililor şi pe de altă parte protejarea informaţiilor”, a mai spus şeful SIIAS.
Exerciţiul de intervenţie în cazul unor atacuri teroriste asupra unor clădiri sau mijloace de transport, în cadrul cărora este luat un număr mare de ostatici, urmăreşte pregătirea şi antrenarea în comun a structurilor de intervenţie, verificarea interoperabilităţii mijloacelor de intervenţie şi a tacticilor de acţiune, precum şi îmbunătăţirea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţionalităţii şi a terorismului.
La acest exerciţiu participă, alături de reprezentanţii S.I.I.A.S., poliţişti din cadrul Direcţiei Rutiere, Direcţiei de Ordine Publică, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei de Operaţiuni Speciale, Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Institutului Naţional de Criminalistică, Unităţii Centrale de Analiza Informaţiilor – structuri din cadrul I.G.P.R., Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei, negociatori din cadrul D.G.P.M.B., precum şi jandarmi şi lucrători de la structurile pentru situaţii de urgenţă. Totodată, Inspectoratul General de Aviaţie – M.A.I. asigură prezenţa unui elicopter, iar managementul operaţiunii este realizat în Centrul de Comandă al M.A.I..
Traficul rutier şi pietonal pe Şoseaua Kiseleff va fi închis pe tronsonul cuprins între străzile Arhitect Ion Mincu şi Monetăriei, între orele 20.00 şi 24.00, pentru desfăşurarea exerciţiului.
În timpul restricţiilor de trafic, şoferii pot merge pe rutele ocolitoare Şoseaua Kiseleff – strada Arhitect Ion Mincu – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Victoriei şi Şoseaua Kiseleff – strada Arhitect Ion Mincu – Bulevardul Ion Mihalache – Piaţa Victoriei.
ATLAS
În aprilie 2007, Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliţiei Române a devenit membru cu drepturi depline al Grupului „ATLAS”, grup care a apărut ca reacţie a structurilor Uniunii Europene la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 şi a exacerbării infracţiunilor comise cu violenţă în spaţiul european.
În contextul consacrării terorismului ca nouă formă de război neconvenţional şi asimetric, Pilonul Justiţie şi Afaceri Interne din cadrul Consiliului Europei, a delegat Task Force-ul Şefilor de Poliţie al ţărilor membre U.E. să organizeze o întâlnire a reprezentanţilor unităţilor speciale de intervenţie din aceste ţări.
Această acţiune a reprezentat actul de înfiinţare a Grupului „ATLAS”, cristalizat iniţial sub egida EUROPOL, pentru a beneficia într-o primă fază de sistemul de comunicaţii securizat existent.
Grupul „ATLAS” reuneşte 32 de formaţiuni de intervenţie ale Poliţiilor statelor membre ale Uniuniii Europene, unităţi de elită, coordonate în plan tactic de Task Force-ul Şefilor de Poliţie.