14.6 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialSIMULARE BACALAUREAT 2016. Modele de subiecte și baremul la Chimie organică și...

SIMULARE BACALAUREAT 2016. Modele de subiecte și baremul la Chimie organică și anorganică

SIMULARE CHIMIE ORGANICĂ ȘI ANORGANICĂ 2016. Elevii de clasa a XII-a de la profilul real, filiera teoretică, tehnologică sau vocațională, care susțin proba la alegere la Chimie organică sau anorganică au de rezolvat trei subiecte, cu mai multe cerințe.

Chimie organică
Astfel, primul subiect este împărțit în trei părți. Subiectul A constă în cinci enunțuri pe care elevii trebuie să aprecieze dacă sunt adevărate sau false (ex: Proteinele se formează în procesul de fotosinteză, Benzenul are proprietatea de a sublima). La subiectul B, ei trebuie să indice răspunsul corect la cinci întrebări de tip grilă (ex: ce conține în moleculă numai atomi de carbon primar: clorură de benzil, iodură de izopropil, bromură de etil, clorură de metilen; ce este solubil în apă: benzenul, toluenul, metanul sau metanolul), iar la subiectul C, elevii au de corelat clasa de compuși organici și numele lor.

Subiectul al doilea constă în rezolvarea a două cerințe, cu mai multe subpuncte. Astfel, elevii trebuie să noteze denumirea grupelor funcționale din molecula unui compus dat, să îi calculeze procentul masic de oxigen, formula de structură a unui izomer de poziție a compusului. Totodată, ei au de scris formulele de structură ale unor compuși, ecuațiile de reacție, proprietățile (ecuația reacției dintre magneziu și acid propanoic, formula de structură a trioleinei, formula moleculară a alcoolului monohidroxilic).

Consultați modelele de subiecte și baremul la Chimie anorganică și organică. 

Cel de-al treilea subiect cuprinde două cerințe. La primul subiect, elevii trebuie să scrie ecuațiile unor reacții, cât și să rezolve o problemă, în funcție de specializare.

Chimie Anorganică

Structura subiectelor la chimie anorganică este similară cu structura subiectelor din varianta propusă pentru simularea la chimie organică. Astfel, la primul subiect, elevii au de stabilit dacă o serie de enunțuri precum: „Masa relativă a protonului este aproximativ egală cu masa relativă a neutronului”, „Între moleculele apei, în gheață, se stabilesc legături covalente”, sunt adevărate sau false. La al doilea subiect, ei au de indicat răspunsul corect la cinci întrebări de tip grilă, iar la cel de-al treilea subiect trebuie sp coreleze un element din construcța pilei Daniell/acumulatorului cu plumb cu materialul din care e confecționat sau denumirea unei substanțe cu masa sa molară.

Citește și: BACALAUREAT 2016. Elevii de la profilul REAL se pregătesc pentru simularea la Fizică, Chimie, Biologie, Informatică

Al doilea subiect cuprinde două cerințe, care au mai multe subpuncte. Astfel, liceenii trebuie să precizeze compoziția nucleară pentru clorura de sodiu, să modeleze formarea unei legături chimice în molecula acidului clorhidic, să scrie ecuația reacției de ionizare a acidului clorhidric în apă, să calculeze masa de clor dintr-o reacție, pentru filiera teoretică. La filiera tehnologică, elevii trebuie să scrie configurația electronică a atomuli unui element, să determine numărul atomic, poziția în tabelul periodic.

Al treilea subiect constă în rezolvarea unor cerințe pornind de la reacții date. 

Rezultatele la simularea la Bacalaureat vor fi afișate în 18 martie. 

 

Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă