Pregătirile pentru marele eveniment care va deschide sezonul turistic în staţiunea Băile Herculane, au ajuns pe ultima sută de metri. Având în vedere că Paştele a căzut cu doar o săptămână înainte de debutul Simpozionului Internaţional MISA 2011, localnicii s-au pregătit cu camere curate şi tot ce trebuie. La Herculane, sunt yoghini care vin în gazdă la aceleaşi familii de aproape 20 de ani, de la prima ediţie a Simpozionului.
,,Sosirea celor de la MISA este gura de oxigen de care o staţiune care a hibernat o iarnă întreagă are nevoie. Hotelurile, pensiunile şi chiar particularii- cu toţii sunt pregătiţi, pentru ai primi şi multe dintre ele, au făcut investiţii serioase în acest sens” spune primarul oraşului-staţiune, Nicuşor Vasilescu.
,,Având în vedere că yoghinii închiriază câte un hotel întreg, în aceste condiţii, şi preţurile de cazare sunt destul de mici- undeva la 60 de lei o cameră cu tot confortul, renovată în acest an şi cu micul dejun inclus” spune Radomir Stoicovici, directorul hotelului dacia, cel mai mare din staţiune şi care are peste 1000 de locuri de cazare.
Clienţi vechi pentru localnici
Fiindcă yoghinii sunt vegetarieni, un accent deosebit de este pus de fiecare dată pe pregătirea bucatelor. ,,Bucătarii ştiu că vor avea mai mult de lucru, dar nu îşi mai fac nici un fel de probleme: de 19 ani s-au obişnuit deja cu gusturile yoghinilor. Problema o reprezintă legumele care în acest an, din cauza primăverii foarte târzii, vor fi mai scumpe, dar ne descurcăm noi cumva” spune Petrică Stolojescu, directorul Hotelului Ferdinant.
Mulţi yoghini se cazează la particularii din oraş, adică, sunt familii care au case cu mai multe camere pe care le închiriază. ,, La noi vin cinci familii de peste 15 ani. Sunt aceiaşi, mereu au fost foarte civilizaţi şi ne-am împrietenit aşa de bine încât ne trimitem felicitări şi de sărbători” spune Maria Golopenţa, proprietara unei case ce are camere de închiriat.
Ca în fiecare an, locul de maximă atracţie este Platoul Coronini, loc în care se formează celebrele spirale de meditaţie şi integrare în absolut. ,,Administraţia publică a oraşului face eforturi deosebite pentru ai aduce an de an la Herculane pe yoghni. Este vorba de mii de turişti care vin dintr-o dată şi acesta nu este puţin lucru. Preţurile de închiriere cerute de Primărie sunt extrem de mici. În acest sens, marile săli de spectacole şi cinematograful, sunt închiriate la preţuri foarte mici pentru ca aceştia să îşi poată susţine conferinţele. Le oferim chiar şi cantina de ajutor social a primăriei pentru a avea unde să îşi gătească alimentele ce le cumpără de la localnici” spune viceprimarul Ionuţ Lalescu.
Yoghinii, gura de oxigen pentru turismul local
Din păcate, deoarece această primăvară a fost una deosebit de rece şi capricioasă, ţăranii din zonă nu vor avea aşa de multe legume ca şi în alţi ani. Este cunoscut că alimentaţia yoghinilor este una exclusiv lacto-ovo- vegetariană iar acest lucru este speculat la maxim de locuitorii din oraş care au grădini sau de cei din satele din jurul staţiunii. Ţăranii din Cornereva, Domaşnea, Rusca, Teregova şi chiar şi de mai departe, vin pe Platoul Coronini cu salată, verdeţuri, ceapă verde, ridichi, caş, brânză, miere, ouă, nuci, dulceţuri, dar şi cu mâncăruri gata gătite.
,,Este cunoscut faptul că în această perioadă, preţul legumelor, al fructelor, al ouălor şi al lactatelor, creşte semnificativ în tot oraşul. Mulţi localnici gătesc pe principii vegetariene şi îşi vând produsele yoghinilor. Culmea este că în nici un an nu au fost reclamaţii şi toată lumea a fost mulţumită, dovadă,că şi localnicii îi aşteaptă pe yoghini ca pe o adevărată salvare după iarna grea” spune Ionela Manciu, comerciantă. ,,Preţurile, sunt ca în ziua de zi, adică mari, spun eu. O porţie de salată orientală de nici 200 de grame se vinde la caserolă cu 5 lei. Două chiftele din cartofi cu fasole bătută costă şase lei iar bureţii pane se vând cu 2,5 lei bucata. Dar şi ei cumpără, noi vindem şi fiecare îşi face treaba” spune Maria Raica, localnică din Herculane care an de an merge cu alimente pe platou.