17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSimona Halep scrie istorie în tenisul românesc

Simona Halep scrie istorie în tenisul românesc

 

Constănţeanca a reuşit să câştige al patrulea turneu anul acesta, primul de categorie premium, după ce a spulberat-o în finala de la New Haven pe ocupanta locului 9 WTA.

George.cîrstea@romanialibera.ro

A fost întâi Caroline Wozniacki, într-o semifinală încheiată sâmbătă dimineaţa undeva în jurul orei 4.00 în România cu un scor neaşteptat 6-2, 7-5, şi o manieră de joc care a stârnit rumoare. A urmat apoi Petra Kvitova, o cehoaică ce ocupase la un moment dat pe locul 2 WTA şi ocupa acum locul 9. Toţi specialiştii se aşteptau la un galop de sănătate după ce Kvitova reuşise un 6-1, 6-0 în semifinale, victoria Simonei în faţa Carolinei fiind considerat un „accident” sau un „foc de paie”, în cel mai bun caz.

Şi meciul a început prost, cu favorita bombardând terenul micuţei românce şi lăsând impresia că va trece uşor peste ultimul act şi-şi va păstra trofeul cucerit în 2012. A fost 1-0, apoi două mingi de break salvate in extremis de Simona, 2-1, şi alte două mingi de break salvate de Simona, şi un… scurtcircuit în game-ul 5. Simona a profitat de ploaia de eroi a Kvitovei şi i-a uat serviciul, dând şi startul unei serii de lovituri câştigătoare care i-au lăsat fără glas pe comentatorii de la canalul Eurosport. Halep a câştigat nouă game-uri la rând, şi a lăsat impresia că o poate bate în minim de game-uri în setul 2, dar a vrut să le dea satisfacţie spectatorilor, care au încurajat-o pe cehoaică la fiecare minge de parcă era o începătoare, nu a nouaa jucătoare a lumii.

În game-ul 8, la 5-2, Halep a închis meciul cu un joc perfect, şi un as, plecând apoi să-şi felicite adversara cu un zâmbet imens pe faţă, unul de câştigătoare şi de jucătoare care, de luni, se va afla pe cea mai înaltă poziţie a carierei, locul 19 WTA.

Numerele meciului cu Petra Kvitova spun tot despre ziua prinsă de Halep. Românca a reuşit 14 mingi câştigătoare şi doar 6 erori neforţate, faţă de combinaţia de 13 mingi câştigătoare şi 25 (!) de erori neforţate reuşită de cehoaică. Halep a câştigat astfel al 29-lea meci din ultimele 34 şi al patrulea turneu după Nurnberg, s-Hertogenbosch şi Budapesta, şi, conform previziunilor, va deveni a patra româncă din primele 20 de jucătoare ale lumii, după Virginia Ruzici, Irina Spîrlea şi Ruxandra Dragomir.

Antrenorii au schimbat totul

Simona a obţinut 117.000 de dolari şi 470 de puncte WTA pentru reuşita din Connecticut, succesul fiind primul într-un turneu premier, iar ineditul nu se opreşte aici.  Ea a devenit prima jucătoare din România care câştigă patru turnee într-un singur an, progresul său fiind evident după ce a reuşit să-şi găsească o pereche de antrenori de valoare. Imaginile cu Adrian Marcu oferindu-i sfaturi presărate şi cu o „glumiţă” într-un moment în care Caroline Wozniacki ameninţa să revină în meciul care a decis calificarea în finala de la New Haven sunt elocvente pentru drumul parcurs de Simona de la „orfană” la „jucătoare de top”. Din păcate, cele patru luni de la începutul anului în care tânăra jucătoare nu a avut un antrenor s-au dus pe apa sâmbetei, dar finalul de an poate însemna o veritabilă pagină de istorie a tenisului feminin românesc. 

Urmează US Open

Tot de mâine, Simona Halep va ataca şi US Open, acolo unde bookmakeri au cotat-o cu o incredibilă şansă a treia la trofeu datorită performanţelor extraordinare din ultimele luni şi a formei deosebite, este adevărat că în absenţa Sharapovei, retrasă din cauza unei accidentări. Simona va debuta cu o britanică , Heather Watson, locul 77 WTA şi posesoarea unui record mediocru anul acesta: 10-13. Partida este o premieră pentru Halep, iar dacă se va califica, românca va da piept în turul secund cu învingătoarea dintre Donna Vekic (Croaţia) şi Mariana Duque Marino (Columbia), două necunoscute pentru constănţeancă. Abia în runda trei, în cazul unor rezultate „normale”, Halep ar urma să joace cu un adversar mai serios, rusoaica Maria Kirilenko, dar din acel moment toţi adversarii ar urma să fie greu de depăşit.

Din păcate, în ciuda optimismului specialiştilor care văd jocul Simonei la nivelul celui prestat de Serena Williams şi Viktoria Azarenka, jucătoarea de 21 de ani merge la Flushing Meadows cu un veritabil blocaj mental cauzat de performanţele mediocre din turneele de mare şlem la care a luat parte anul acesta, ea înregistrând doar un succes, la Wimbledon şi eşecuri în primul tur la Roland Garros şi Australian Open. Abia în 2011 şi 2010, găsim două „performanţe” pentru Halep, o prezenţă în turul 3, respectiv 4, la Australian Open şi Roland Garros. În SUA, cea mai bună performanţă rămâne calificarea  în turul secund obţinută în ultimii doi ani, una care trebuie depăşită în 2013, pentru a păstra o fărâmă de speranţă la… Istanbul. 

Felicitată de premier

Victor Ponta a felicitat-o ieri pe jucătoarea de tenis Simona Halep pentru al patrulea titlu WTA câştigat în ultimele două luni şi jumătate. „Felicitări Simona Halep pentru victoria de la New Haven, care reprezintă al patrulea titlu WTA câştigat în ultimele luni! Victoria din finală împotriva Petrei Kvitova este un moment istoric, care îi oferă sportivei noastre un loc în top 20 WTA, cu cea mai spectaculoasă urcare în ierarhia mondială. Mult succes în continuare la US Open! Suntem mândri de tine!”, este mesajul transmis de Victor Ponta. Premierul a transmis, în acest context, şi un mesaj pozitiv către o alta sportivă din Romania, Sorana Cârstea, care a ajuns recent în finala turneului WTA de la Toronto.

 

Cele mai citite

Liga Campionilor la fotbal: Bayern Munchen a zdrobit Dinamo Zagreb cu 9-2

Bayern Munchen a realizat scorul primei etape a Ligii Campionilor la fotbal, în noul format, 9-2 cu Dinamo Zagreb, marţi seara, pe Allianz Arena. În...

Liderul U Cluj pregătește un transfer impresionant!

Liderul Superligii, U Cluj, dorește să își prelungească statutul de echipă neînvinsă după 9 etape și să întărească compartimentul ofensiv printr-un transfer surpriză. U Cluj,...

Bărbat din Gorj dat dispărut de familie după zece ani de la dispariția sa

Un bărbat din Târgu Cărbunești a fost dat dispărut de familie după zece ani de la dispariția sa. Familia a relatat că Dănuț Cătălin...
Ultima oră
Pe aceeași temă