9.4 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialSimbol: Femeia sărutată de un marinar în celebra fotografie de la sfârşitul...

Simbol: Femeia sărutată de un marinar în celebra fotografie de la sfârşitul războiului a murit la 92 de ani

Greta Zimmer Friedman, femeia sărutată de un marinar în fotografia celebră care a devenit în Statele Unite ale Americii simbol al încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, a încetat din viaţă, la vârsta de 92 de ani, relatează bbc.com. Aceasta a murit în urma unei pneumonii, la un spital din Richmond, Virginia,  potrivit fiului acesteia, Joshua Friedman.

Greta Zimmer Friedman, o asistentă de stomatologie, avea 21 de ani când a fost îmbrăţişată şi sărutată de George Mendosa, în New York's Times Square, în14 August 1945. Fotografia care a surprins momentul a devenit una dintre imaginile-simbol pentru ceea ce americanii celebrează sub numele de VJ Day (Victory over Japan Day) şi a fost publicată în revista Life.

Greta Zimmer Friedman  a spus că nu a ştiut de această fotografie până în anii 1960, când a văzut o carte scrisă de cel care a realizat fotografia, renumitul fotograf Alfred Eisenstaedt.

De-a lungul timpului, au existat mai multe persoane care au pretins a fi marinarul şi asistenta din fotografie, dar în anii 1980 identitatea celor doi protagonişti a fost confirmată:  doamna Friedman şi domnul Mendosa.

Deşi imaginea îi înfăţişează sărutându-se, cei doi nu se cunoşteau. ”Nu a fost chiar un sărut”, a spus Friedman, într-un dialog din 2005: ”A fost cineva care sărbătorea. Nu a fost un eveniment romantic”.

Fotografia aceasta a devenit un simbol pentru bucuria pe care au trăit-o americanii în ziua în care Japonia s-a predat.

 

Cele mai citite

Ministrul austriac de Interne ignoră tema aderării României la spațiul Schengen terestru

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a evitat să indice un orizont de timp în care Viena şi-ar ridica veto-ul în privinţa aderării României...

România îşi promovează destinaţiile turistice la Târgul de Turism de la Berlin, în perioada 5-7 martie

Destinaţia turistică România va fi promovată, în perioada 5 - 7 martie, la cel mai mare şi important târg de turism din lume, organizat...

Albania pune la dispoziția NATO o bază aeriană pe care o folosea URSS pentru a amenința Occidentul

Albania pune la dispoziția aliaților ei din NATO o bază aeriană care, în vremea "Războiului Rece", era folosită de URSS pentru a intimida Occidentul. Baza...
Ultima oră
Pe aceeași temă