20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSimbol al Sibiului, în pericol

Simbol al Sibiului, în pericol

Biserica Evanghelică este unul dintre cele mai importante simboluri ale Sibiului. Vechiul turn ţuguiat al lăcaşului de cult apare în cele mai multe fotografii promoţionale, iar curtea bisericii este mai tot timpul plină de turişti veniţi de la mii de kilometri pentru o fotografie tocmai cu acest simbol medieval. Însă puţini ştiu că Biserica Evanghelică se confruntă cu probleme extrem de serioase. Arhivele bisericii ţin cu exactitate „scorul” avariilor suferite de clădire, fie că vin din partea naturii sau sunt făcute de mâna omului. De exemplu, anul 1660 a fost cel mai prost an pentru clădirea bisericii. Pe lângă faptul că oraşul a fost asediat, iar turnul şi acoperişul au fost bombardate, un trăznet a izbit turla bisericii şi a provocat un incendiu. În ultimii 60 de ani, clădirea bisericii a avut de suferit si de pe urma cutremurelor din 1940 şi 1977.

Structura de rezistenţă este afectată

Toate aceste fenomene naturale au lăsat urme adânci în structura de rezistenţă a bisericii. Deşi nu se va prăbuşi în viitorul foarte apropiat, în cazul în care nu primeşte intervenţii serioase şi urgente, Biserica Evanghelică din Sibiu ar putea dispărea, la un moment dat. Capetele grinzilor sunt mâncate, reazemele sunt degradate, iar toate aceste deficienţe ale structurii de rezistenţă au fost reparate cu soluţii temporare. „Pentru stabilizarea bolţilor navei centrale, în anul 1854 au fost înglobate în bolţi cinci sisteme de suspendare suplimentare cu îmbinări de fier. Conform arhivelor, aceste sisteme au fost înglobate „pentru a reduce apăsarea şarpantei asupra planşeului boltit”. Aceste sisteme de suspendare constructiv greşite înfluentează în mod negativ transferul sarcinilor şi capacitatea portantă a bolţilor şi anulează parţial efectul de boltă”, arată consultantul tehnic ce a întocmit proiectul de reabilitare al Bisericii Evanghelice.

Cum lucrările sunt extrem de costisitoare, Biserica Evanghelică a început o campanie de strângere de fonduri. Iar prima acţiune a avut loc în cadrul Festivalului Medieval, în weekendul ce tocmai a trecut. Însă în urnele amplasate în zona centrală de abia dacă s-au strâns 436 de lei. Cei care doresc mai pot face donaţii în conturile Bisericii Evanghelice Sibiu: Parohia Evanghelică C.A. Sibiu Raiffeisen Bank, Filiala Brukenthal BIC-Code: RZBR RO BU Cont IBAN Euro: RO77 RZBR 0000 0600 1174 9393 Cont IBAN Lei: RO81 RZBR 0000 0600 0906 4749 sau Anglo-Romanian Bank Ltd., Filiala Sibiu BIC-Code: ARBL RO BU Cont IBAN Euro: RO72 ARBL 5100 00A2 0044 EU02 Cont IBAN Lei: RO45 ARBL 5100 00A2 0044 RO0.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă