12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSilvio Berlusconi s-a declarat "prieten" al poporului german

Silvio Berlusconi s-a declarat “prieten” al poporului german

 Fostul şef al Guvernului italian, Silvio Berlusconi, s-a declarat luni "prieten" al poporului german, după polemica declanşată de afirmaţiile sale potrivit cărora, "pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat niciodată", relatează AFP, citată de Mediafax.

"Este absurd să mi se atribuie sentimente antigermane sau o presupusă ostilitate faţă de poporul german, al cărui prieten sunt", a afirmat Berlusconi, citat într-un comunicat publicat pe site-ul partidului său, Forza Italia.

Berlusconi acuză "stânga italiană" că s-a dedat "unei speculaţii în plus" interpretând eronat o frază "despre candidatul stângii, Martin Schulz".

Silvio Berlusconi, în vârstă de 77 de ani, a comis sâmbătă o nouă gafă, afirmând că, "pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat niciodată", într-un atac la adresa socialistului Martin Schulz, ţinta sa preferată, un candidat la Preşedinţia Comisiei Europene (CE).

Fostul şef al Guvernului italian invoca, în faţa susţinătorilor săi, o scenă petrecută în 2003, când a fost contestat în Parlamentul European (PE), unde, ca răspuns, l-a sfătuit pe Schulz, la acea vreme eurodeputat, să-şi ia un rol de "kapo" (gardian-şef) în filme despre lagăre de concentrare naziste.

"Nu voiam să-l insult, dar acest lucru a provocat scandal, pentru că, pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat niciodată. Cele de la Katin (un lagăr sovietic în care au fost masacraţi mii de polonezi) da, dar (lagărele) germane nu", a spus Berlusconi.

O serie de reprezentanţi politici germani şi-au exprimat indignarea, duminică, faţă de declaraţiile fostului premier italian.

Luni, Jean-Claude Juncker, liderul grupului conservatorilor din PPE – din care fac parte atât CDU, partidul lui Angela Merkel, cât şi Forţa Italia al lui Silvio Berlusconi – s-a declarat "scârbit" de atacurile acestuia din urmă.

El l-a îndemnat pe omul de afaceri italian să-şi "retragă imediat afirmaţiile şi să prezinte scuze supravieţuitorilor Holocaustului şi cetăţenilor germani".

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă