4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialSIF 4 se consolideaza

SIF 4 se consolideaza

Sincer, sunt furios si nu mai suport situatia asta bursiera. Voi o suportati? Pretul petrolului urca la ceruri, fara fundamente solide, doar pe o speculatie piramidala a puternicelor fonduri HEDGE.

Deprecierea dolarului fata de euro a ajuns, in ultima perioada, la un nivel asemanator cu cel de acum 6 ani de zile. FED-ul ia masuri, tarzii si indoielnice, de reducere a dobanzii critice de interventie pana la 2%, care amplifica inflatia si stimuleaza noi crize, cum e cea energetica, de pilda. Toate acestea imping orizontul optimist, mult asteptat pentru revenirea burselor, pana in toamna. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca va putea inversa politica monetara numai in conditii reale, adica in perioada septembrie-octombrie 2008.

Ce ne asteapta, oare, in viitorul apropiat? Crizele din lume vor bantui si Romania? Eu spun ca NU, desi nu trebuie sa neglijam efectele crizelor externe asupra cresterii pretului la multe produse din Romania, inclusiv la alimente (uleiul creste cu 60%, la noi este 2 euro, iar in Italia este 0,95 euro; graul s-a aliniat la un pret mondial determinand cresterea pretului painii etc.). Toate acestea au condus la o reducere a consumului cu circa 14%.
Puternic influentata de factorii externi, bursa de la Bucuresti evolueaza contrar performantelor pozitive, raportate de majoritatea emitentilor, in trimestrul I/2008. Astazi voi trata evolutia SIF Muntenia (SIF4), care s-a remarcat prin cel mai bun profit obtinut, la Q1/2008, la nivelul indicelui BET-FI.  Tehnica folosita este veche si se refera la "valurile Elliott", analistul care a dezvoltat teoria lui Dow Jones. Metoda Elliott Waves se aplica bine pe o piata normala si cu lichiditate corespunzatoare, mai ales cand se doreste estimarea directiei trendului si alegerea unui punct de intrare sau iesire, pentru o perioada mai mare de timp.

Graficul nostru prezinta evolutia zilnica, sub forma de bara, a pretului actiunii SIF4, de la sfarsitul lunii iulie 2007 (momentul inceperii trendului descendent), pana in prezent. Se observa doua cicluri descendente, marcate cu linie albastra, a caror perioada de evolutie este egala (valul 1 descendent si valul 2 descendent). Acestea sunt incluse intr-un ciclu superior, superciclu, care cuprinde toata perioada. Superciclul se poate trasa usor intre punctul A al primului ciclu, mijlocul intervalului dintre cicluri si punctul C al celui de-al doilea ciclu. Ciclurile obisnuite contin, la randul lor, cicluri minore, pe perioade mai scurte (2-3 saptamani), care in cazul nostru sunt tot descendente si care dau intensitatea ciclurilor superioare. Se constata ca, pe valul 2 descendent, oscilatiile s-au mai temperat ca variatie, ceea ce inseamna ca tendinta pretului actiunii SIF4 este una de calmare, mai mult de consolidare, intr-un canal cu limitele cuprinse intre maxim 1,75 lei – corespunzator unui nivel de expansiune de 23,6% al lui Fibonacci – si minimul lunii aprilie de 1,5 lei (volatilitatea maxima a acestui canal este de ±/- 16%).
Atat maximul, cat si minimul canalului de consolidare format au fost testate de mai multe ori si au rezistat cu succes, ceea ce inseamna ca, in piata, nu avem investitori "furiosi" de portofoliu, ci un grup restrans de speculatori care face ping-pong intre limitele canalului si incaseaza profituri foarte bune. Evolutia viitoare se poate estima ca fiind una usor descendenta, in acelasi tunel cu testarea unui viitor prag intermediar, de la S2, in zona lui 1,55 lei. Anterior, pretul a facut un mic pullback, trecand sub suportul S1, din zona 1,65 lei.

In conditiile mentinerii lichiditatii scazute si fara alte date fundamentale, este posibil ca tendinta de consolidare sa continue chiar daca vor fi mici strapungeri, intraday, ale limitelor canalului actual.

Teoria analizei tehnice spune ca daca una din limitele canalului este strapunsa, atunci urmatorul prag de testare este la un nivel echivalent celui anterior, caz in care canalul poate evolua sau involua tot cu circa 0,25 puncte. Deoarece rezultatele fundamentale sunt foarte bune, nu numai la SIF 4, ci in general pe piata autohtona, estimez ca vom reveni pe crestere dupa o perioada de echilibru, iar pretul actiunii va putea testa nivelul dat de 2,000 lei, care devine astfel un prag de rezistenta foarte solid, pe termen scurt. In acelasi timp, linia verde verticala marcheaza un posibil sfarsit de ciclu descendent.

Cele mai citite

Pierderi masive în războiul din Ucraina: Jurnaliștii au identificat peste 84.000 de victime, dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari

O investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, citată de Kyiv Independent, a identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit...
00:04:37

VIDEO 35 de ani de la Revoluție

Anul 2024 marchează trei decenii și jumătate de la Revoluția Română din decembrie 1989, un eveniment care a schimbat radical destinul și direcția țării....

Vreme rece și precipitații în toată țara de Crăciun: ploi și ninsori în prognoza ANM

Meteorologii anunță un sfârșit de săptămână cu ploi și lapoviță în mare parte din țară, iar, începând de duminică seară, temperaturile vor scădea brusc. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă