21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSfârșit de drum pentru regina Ana. Sicriul Maiestății Sale, în holul de...

Sfârșit de drum pentru regina Ana. Sicriul Maiestății Sale, în holul de onoare al Castelului Peleş

UPDATE 19,30: Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost adus marți după-amiază la Castelul Peleș și a fost depus în holul de onoare al reședinței regale, informează Agerpres.

Mașina mortuară s-a oprit pe terasa Castelului Peleș, ulterior sicriul fiind ridicat și purtat pe umeri de militari din Regimentul 30 Gardă “Mihai Viteazul” până în Holul de Onoare al castelului. Sicriul va rămâne aici până miercuri la ora 18,30.

La Castelul Peleș sunt prezenți principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, principele Radu, principesa Elena, Alexander Philips Nixon, principesa Sofia, principesa Maria și Elisabeta Maria Biarneix, membri ai Casei Regale, preoți catolici și ortodocși.

În Holul de Onoare al Castelului Peleș a avut loc o scurtă ceremonie religioasă.

La Sinaia a plouat torențial marți timp de câteva ore. Cu aproximativ 30 de minute înainte de sosirea cortegiului funerar ploaia s-a oprit.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost adus în țară marți. Slujba de înmormântare a Reginei Ana este programată pentru sâmbătă, la ora 15,00, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Regina Ana a murit pe 1 august, la Spitalul din Morges, în Elveția.

—————————

UPDATE 17,45: Președintele Klaus Iohannis va merge miercuri dimineața la Castelul Peleș pentru a prezenta condoleanțe la moartea Reginei Ana.

UPDATE 15:50. Cortegiul funerar care poartă sicriul cu trupul Reginei Ana a pornit de la Aeroportul Henri Coandă spre Castelul Peleş.

UPDATE 15.01: Sicriul cu trupul neînsufleți al reginei Ana a ajuns, marți, pe Aeroportul Henri Coandă din București, potrivit Digi24.

După o rugăciune catolică prezidată de arhiepiscopul-mitropolit Ioan Robu și de Petru Gherghel, episop romano-catolic de Iași, în prezența reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Române, Nifon, arhiepiscopul Târgoviștei, cortegiul va porni spre Castelul Peleș.

——

Sicriul cu trupul neînsufleți al reginei Ana va ajunge, marți, la București, cu o aeronavă Tarom. O slujbă catolică va fi rostită de IPS Ioan Robu, pe Aeroportul Henri Coandă, în prezenţa reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Române, după care sicriul va fi transportat la Castelul Peleş, unde va fi depus în Holul de Onoare. La Castelul Peleş va fi oficiată  o slujbă ortodoxă de către IPS Nifon, în prezenţa IPS Ioan Robu, iar în Sinaia vor suna clopotele tuturor bisericilor ortodoxe şi ale bisericii catolice din localitate, potrivit News.ro.

Miercuri, între orele 10.00 şi 18.00, sunt aşteptate oficialităţile care doresc să-i aducă un ultim omagiu reginei.

Citește și: Familia Regală va anunţa, luni, dacă Regele Mihai participă la funeraliile de la Curtea de Argeș

Miercuri seară, trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi adus la Palatul Regal, din Bucureşti şi va fi depus în Sala Tronului. Va avea loc o ceremonie privată, urmând să fie rostită şi o rugăciune catolică prezidată de IPS Ioan Robu, în prezenţa reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Române.

Începând de joi, timp de două zile, între orele 8.00 şi 22.00, accesul va fi liber pentru toţi cei care doresc să-i aducă reginei un ultim omagiu. Pentru cei care vor veni la Palatul Regal există însă şi condiţii, legate de ţinuta decentă, deţinerea unui act de identitate, dar şi de interdicţia de a face fotografii, de a pune flori direct la catafalcul reginei sau de a purta bagaje voluminoase.

Sâmbătă, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului, moment în care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din împrejurimi şi de la Catedrala romano-catolică „Sfântul Iosif”. 

Citește și: Castelele Peleș și Pelișor vor fi închise în perioada funeraliilor reginei Ana

Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. La 11.30 cortegiul mortuar va pleca din Piaţa Palatului şi va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf.

De la Arcul de Triumf, cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obişnuită, către Curtea de Argeş, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sâmbătă, la ora 15.00, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Slujba va fi oficiată de  IPS Calinic al Argeşului, în prezenţa IPS Ioan Robu.

Citește și: VIDEO: Decesul Reginei Ana. Slujbă de înmormântare ortodoxă, la Curtea de Argeș și ceremonie catolică, la București. Programul funeraliilor

Sunt aşteptaţi să participle la funeraliile Reginei Ana reprezentanţi ai caselor regale din Europa, presa spaniolă dând deja ca sigură prezenţa Reginei Sofia. Există şi voci conform cărora Casa Regală britanică ar putea fi reprezentată de Prinţul Charles. Lista oficială a membrilor caselor regale străine care vor veni în România va fi anunţată joi de Casa Regală.

Sâmbătă va fi zi de doliu national şi în România, şi în Republica Moldova. În România instituţiile vor arbora în bernă drapelul României şi drapelul Uniunii Europene. De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură vor trebui să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu vor fi amânate.

 

 

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă