19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSibiul revine

Sibiul revine

Din 10 septembrie, Teatrul Naţional „Radu Stanca” îşi redeschide porţile pentru un an plin de premiere şi de spectacole extraordinare.

Se dau ultimele retuşuri la cele patru premiere ce vor putea fi văzute în această stagiune pe scena de la Sibiu: „Felii” de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii, „Don Juan se întoarce de la război”, în regia Ancăi Bradu, „Frumoasa din pădurea adormită”, în regia lui Cristian Pepino şi „Opinia Publică”, în regia lui Theodor Cristian Popescu. „Felii” se anunţă un spectacol extraordinar, un one-man-show cu Ofelia Popii pe firmament. Ideea piesei a apărut în timpul Festivalului Internaţional de Teatru, în timpul unui spectacol-lectură. Cu un microfon şi o sticlă de apă plată în faţă, Ofelia Popii a interpretat 8 roluri doar din mimică şi din inflexiunea vocii. Cum să nu transpui aşa ceva pe o scenă mare? Prima reprezentaţie a „Felii”-lor va avea loc pe 23 septembrie, de la ora 19.

Spectacol de deschidere

Stagiunea 2010-2011 va fi deschisă oficial vineri, 10 septembrie, ora 19.00, prin prezentarea în avanpremieră a spectacolului Opinia Publică, în regia lui Cristian Theodor Popescu. Spectacolul-şedinţă cu publicul este o adaptare după textul omonim scris de Aurel Baranga în perioada comunistă şi prezintă o incursiune aproape antropologică prin care se reconstruieşte cu mult umor şi cu seninătate contextul social, istoric, politic şi uman al acelor vremuri. Scenografia spectacolului poartă semnătura lui Dragoş Buhagiar şi reconstituie sediul unei redacţii de ziar, locul perfect pentru aflarea adevărului într-o perioadă de propagandă.

Don Juan se întoarce de la război  de Odon von Horvath, este un spectacol răvăşitor despre iubire şi moarte.  Spectacolul reia mitul lui Don Juan, dar a unui Don Juan atipic, un mit întors în conştiinţă; e torturat de vina ultimei greşeli comise şi captivat de expediţia reparatorie a regăsirii logodnicei abandonate. Spectacolul se va juca la Hala Simerom, unde scenografa Florica Mălureanu reconstituie spaţiul unei cafenele interbelice. 

 

Teatrul din Turn

În 1788, Martin Hochmeister a înfiinţat la Sibiu primul teatru, prin transformarea Turnului Gros din centura de apărare a oraşului în clădire pentru spectacole. În Teatrul din Turn, cu loje din lemn de trandafir, au început să se joace Shakespeare şi Molière. În prezent, există la Muzeul Brukenthal prima cortină a unui teatru care s-a născut acum 427 de ani şi care s-a păstrat în condiţii excepţionale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă