18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialSi moral, si constitutional

Si moral, si constitutional

Toata lumea invoca criza ca pe un alibi. In criza se afla mai abitir clasa politica decat economia si finantele.
In urma unui compromis rational (cum ne-ar spune Emil Boc), dl presedinte a anuntat numele premierului-surpriza: noul Stolojan. Anunt in stilul nominalizarilor din cinematografie: numele candidatului este… si apare Stolo de dupa perdea. Candva om de nadejde al PDSR, Stolojan a devenit acum servitorul lui Basescu.
Pana mai ieri presedintele se razboia cu mafia din PSD. Prapastia dintre PSD si PD-L parea de netrecut. Ii vad cum se duc sa se inchine lui Basescu. Considerat pana acum de Geoana un "deseu toxic". Va mai pomeni acesta de "322"? Patru bucati "322" au migrat la PD-L inainte de alegeri. Acum au sarit in masa in bratele lui Basescu.

Alianta PSD-PD-L functiona in multe localitati din tara, printr-o campanie electorala "complementara". La sedinta Comitetului Executiv PSD, foarte multi baroni locali au povestit cat de bine se inteleg ei cu pedistii. Flexibilul Mircea Geoana a iesit la declaratii dupa aceasta sedinta flancat doar de baronii din teritoriu, constient ca PSD "a facut un gest istoric".  Oprisan ne-a si explicat – o "majoritate solida" cu "meseriasii" din PD-L (unde a identificat si elemente de stanga) si PSD. "Meseriasii" poate vor identifica si mezeluri mestesugite. Pana acum Geoana ii critica pe pedelisti ca au fost de fapt la guvernare si le punea in carca toate relele. Acum o intoarce, ca este normal ca aceia care au fost in opozitie sa preia guvernarea.

Scandalurile, jignirile, acuzatiile reciproce, trecutul adica, mai curand ii despart pe cei asezati acum la masa reconcilierii. Iar cand se ajunge la o asemenea faza, nu se mai numesc negocieri, ci targuieli. L-am vazut pe Stolojan la targuieli, cu lista de "cumparaturi" in mana. Inainte de alegeri declara cu rictusul sau "à la Himmler": "Exista partide cu care nu dorim sa colaboram si exista partide cu care am putea colabora". Pesedistii stau la masa cu Draga Stolo, care se declara in opozitie cu "patrulaterul negru".

Au uitat ca Stolojan este specialist in a distruge din interior o constructie politica.  In campanie, Geoana spunea despre Stolojan ca a nenorocit economia Romaniei. Cu nici o luna in urma, oracolul Stolojan prezicea: "Iliescu nu-si cunoaste prea bine colaboratorii, care sunt dispusi sa incheie aliante cu oricine de pe glob pentru a reveni la o economie de stat… Noi nu dorim aceasta alianta, insa Ion Iliescu nu-si cunoaste colaboratorii, cat de insetati sunt colegii dansului de economia de stat". si mai perora ca minciuna si coruptia din PSD au speriat toata Europa. Cum vrea sa fie premier peste coruptie?

Pesedistii, imbatati de parfumul Elenei Udrea, vor uita de declaratiile acesteia: "PSD conduce de departe la capitolul coruptie. Eu ma intreb daca cetatenii acestei tari nu s-au saturat sa fie furati la infinit de Nastase, Mitrea, Vanghelie si toata gasca PSD-ista". Acum, cand partidul Elenei Udrea se aliaza cu "gasca", infinitul se prelungeste. PSD va deveni o anexa a partidului prezidential.
In toata aceasta constructie politica nu conta ce partid isi asuma rolul pentru formarea coalitiei, ci persoana desemnata de presedinte pentru a candida la functia de premier. PD-L ar fi fost in stare sa ofere pesedistilor ambele sefii ale Camerelor, un prim-vicepremier, doi vicepremieri, jumatate din Guvern, plus luna de pe cer, mai putin premierul. De ce este atat de ravnita functia de premier? Pentru ca, odata investit, este greu de dat jos. Iar Basescu vrea sa evite zilele negre pe care i le-a creat incapatanarea lui Tariceanu, care a rezistat patru ani.

 

Portretul primului ministru dupa calapod prezidential era previzibil: sa-i fie placut lui Traian Basescu, sa-i fie fidel, docil, credincios. Tentatia puterii este mare. Dar parca este mai bine in opozitie cand stii ca te vei subordona lui Basescu, care va face tandem cu Stolojan. Basescu va controla si Palatul Victoria. Va avea la indemana toate butoanele. Va accepta in Guvern doar partea "buna" din PSD.
Cum se vor bate la presedintie, fiecare cu un candidat, cand sunt aliati? Aceasta alianta va insemna cu siguranta un nou mandat Basescu in 2009. Traian Basescu va avea opozitie minima din partea asociatului de la guvernare cu tot cu candidatul propriu. Este de mirare cum de au renuntat asa de usor la UDMR si la cele 7% voturi in favoarea lui Traian Basescu. PSD a si preluat discursul PRM: nu ne lasa filialele din Transilvania sa mai guvernam cu UDMR.

Flexibilitatea este greu de imaginat daca revezi declaratiile politice, mai ales din ultimii doi ani, si divergentele dintre PD (PD-L) si PNL. M-am si intrebat cum a putut PNL sa se asocieze cu PD, in Alianta D.A., de vreme ce partidul lui Basescu avea antecedente intru rasturnari de premieri si de coalitii. si ce va face Traian Basescu cu "apologetii stangii", care vorbeau de colapsul capitalismului.
Traian Basescu, care traieste din conflicte, nu va avea stare daca nu va da vina pe cineva, pentru ca da bine la electorat. Prefera un aliat pe care sa-l biciuiasca. Doar asa mai poate castiga un nou mandat. Orice partener si-ar fi ales PD-L, pe acesta ar fi dat Basescu vina pentru esecuri.
Miscarea de acum a PNL ii va aduce noi procente. Cine renunta la tentatia guvernarii si va ramane in opozitie nu va avea decat de castigat, chiar daca o asemenea mare coalitie va incerca decapitarea opozitiei.

Vom avea guvern PD-L-PSD. Parca-i vad, in final, imbratisandu-se. Dinspre Basescu insa, imbratisarea pitonului. Chiar daca s-a inchis cercul, cum zice Boc, iar PSD si PD-L fac un pact politic, cu garantii scrise, partidul prezidential este in stare sa nu-l respecte atata vreme cat se afla sub pulpana lui Basescu. Va mai amintiti ce explicatie a dat presedintele pentru campania electorala de dinainte de alegeri? Sa fie pregatit pentru discutiile cu partidele. Ati auzit de vreo discutie la Cotroceni pe tema Dacia, ori siderurgie, Azomures? I-o fi predat lui Stolo dosarul vizitelor prezidentiale prin fabrici si uzine? Dupa nominalizare, neglijent, Stolojan a aparut pe salile Parlamentului, de la negocieri, cu trei dosare sub brat. Pe cel la vedere – un cuvant care reprezinta chintesenta negocierilor: "Scenariu I". si noi credeam ca este dosarul daruit de presedinte cu problemele crizei.

Cele mai citite

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ