Adrian Năstase a lăsat în urma lui o situaţie unică: un număr important de doctoranzi sunt în pericol de a nu mai obţine diploma de doctor deşi au depus o muncă de ani de zile pentru a ajunge la această distincţie.
În momentul încarcerării fostului premier, un număr de opt persoane se pregăteau pentru a obţine sub îndrumarea sa titlul de doctor. Prin condamnarea sa la doi ani de închisoare, Năstase nu le mai poate coordona lucrările de doctorat astfel încât la Facultatea de Drept din Bucureşti unde fostul premier era profesor s-a produs o situaţie fără precedent.
Acest lucru ne-a fost confirmat de către un profesor universitar care a ţinut să ne precizeze că Şcoala Doctorală se va întruni joi tocmai pentru a discuta situaţia creată în urma arestării lui Năstase.
Două variante. Ambele pierzătoare
„Vom analiza în cadrul şedinţei cum trebuie să procedăm cu doctoranzii rămaşi fără îndrumător. Există posibilitatea ca un doctorand să îşi schimbe conducătorul de doctorat cu acceptul acestuia, dar în cazul Năstase nu cred că mai este necesar. De asemenea, e nevoie de acordul noului conducător de doctorat”, ne-a precizat sursa citată. Problema vine, însă, din altă parte. În Bucureşti există 20 de conducători de doctorate dar nici unul care să se ocupe de dreptul internaţional public care este specializarea lui Năstase.
„Nu cunosc nici în ţară alţi profesori care să conducă doctorate pe acest subiect, astfel că ne confruntăm cu o situaţie fără precedent. Doctoranzi au două posibilităţi. Dacă documentarea la teza de doctorat nu este foarte avansată, atunci le va fi mai simplu să schimbe subiectul. Dacă sunt mai avansaţi, atunci vor fi nevoiţi să renunţe complet la ceea ce au făcut până atunci şi chiar la doctorat deoarece nu vor găsi un îndrumător pe domeniul în care se specializase Năstase. Vor trebuia să ia totul de la capăt”, ne-a precizat sursa citată.
Potrivit Universităţii Bucureşti cei opt doctoranzi ai lui Adrian Năstase sunt: Mihai Şova, Rusu Răzvan Victor, Simion Anca-Maria, Ţiple Vasile, Fekete Emoke, Olaru Ruxandra-Eleonora, Popan Tăbiţa Monica şi Bunea Cristina. Aceştia sunt destul de avansaţi, începându-şi studiile doctorale între 2006 şi 2009.
„Noi ne dăm doctoratul cu alţi profesori”
Fekete Emoke a început doctoratul în 2007 la fără frecvenţă. A fost până de curând vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj din partea UDMR. Spune că nu ştie ce se va întâmpla cu doctoratul său: „Vă confirm că îmi fac doctoratul cu Adrian Năstase sau mai corect spus îmi făceam doctoratul. Dar acum sunt în concediu de maternitate şi nu este o prioritate această chestiune. Probabil trebuie să îmi susţin lucrarea cu altcineva.”
Preşedintele Organizaţiei de femei a Partidului Conservator – Argeş Adrian Croitoru, a ţinut să ne precizeze că subalterna ei de la filiala Curtea de Argeş, Cristina Bunea nu îşi dă doctoratul cu Adrian Năstase fiind vorba, probabil, de o potrivire de nume. „Doamna Bunea nu îşi dă doctoratul cu Adrian Năstase. Ştiu asta pentru că mă ocup de fişa dânsei. Nu avem nimic împotriva lui Adrian Năstase dar noi ne dăm doctoratul cu alţi profesori.”
Pe lista cu doctoranzi apare numele lui Răzvan-Victor Rusu care şi-a început teza de doctorat în 2008. Cel mai probabil este vorba de fostul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Italiană, în Republica Malta şi în Republica San Marino. El a fost rechemat de la post la sfâşitul anului trecut.
Printre doctoranzi regăsim numele lui Vasile Ţiplea, persoană care a fost, până de curând, consilier juridic la organizaţia Transparency International. Numele Popa Tăbiţă Monica îl regăsim pe lista celor 83 de magistraţi asistenţi de la Inalta Curte de casaţie şi Justiţie.