10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialSi CFR Cluj vrea stadionul de la minister!

Si CFR Cluj vrea stadionul de la minister!

Am tot scris in ultimele zile de intentia celor de la Rapid de a primi in concesiune stadionul Giulesti pentru 49 de ani si de “razboiul” iscat pe aceasta tema intre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), proprietarul arenei, si patronul George Copos. Negocierile dintre cele doua parti au inceput deja, numai ca in calcul vrea sa fie luata si o a treia grupare, CFR Cluj, care ar dori si ea sa beneficieze de stadionul pe care isi desfasoara meciurile, care este tot proprietatea MTCT!

Cel putin 2-3 luni de negocieri

În urma discutiilor dintre George Copos si Radu Berceanu, seful MTCT, a avut loc deja o intalnire al carei subiect l-a constituit cererea privind concesionarea stadionului „Valentin Stanescu” din Giulesti. Rapid a fost reprezentata de Ion Taban (presedintele Consiliului de Administratie) si Constantin Zotta (director general al societatii), in timp ce Constantin Dascalu (secretar de stat), a fost cel care s-a prezentat din partea MTCT. In urma intalnirii, s-a stabilit ca, in prima parte a saptamanii viitoare, sa aiba loc o intrevedere intre juristii celor doua parti, care sa clarifice cadrul legal de rezolvare a solicitarii formulate de SC FC Rapid Bucuresti SA. Odata stabilit acest cadru legal, vor fi identificate celelalte etape care trebuie parcurse, astfel incat problema stadionului sa fie solutionata in mod reciproc avantajos.
S-a discutat si necesitatea de a asigura in continuare desfasurarea activitatii sectiilor sportive ale CS Rapid – clubul sportiv al MTCT, care este actualul administrator al stadionului. Cele doua parti au convenit ca trebuie sa gaseasca solutii privind cadrul juridic in care aceste sectii vor putea sa-si continue pregatirea sportiva. Comisia MTCT a fost informata cu privire la urgenta efectuarii unor investitii substantiale la stadion, avand in vedere apropiata desfasurare a meciurilor din Cupa UEFA si standardele impuse de Regulamentul UEFA pentru stadioanele care gazduiesc astfel de partide.
George Copos sustine ca va angaja o casa de avocatura internationala care sa participe la tratative si sa ajute gruparea giulesteana in aceasta problema. Actionarul majoritar este optimist in ceea ce priveste rezultatul negocierilor, dar afirma ca acestea ar putea dura destul de mult timp. “Eu spun ca se va rezolva si aceasta chestiune. Pana la urma se va gasi o solutie. E greu insa sa spun ca aceste negocieri se vor incheia repede. Este o problema de durata, cred ca cel putin 2-3 luni”, a spus oficialul rapidist.
George Copos nu este de acord cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care afirmase zilele trecute ca va concesiona stadionul doar contra cost, iar cu suma obtinuta se vor finanta celelalte sectii sportive ale CS Rapid. “Am discutat cu domnul Berceanu si pot sa spun ca este un om responsabil. Un om destul de intelept ca sa isi dea seama ca Ministerul Transporturilor are o responsabilitate fata de numele Rapid. Nu sunt treaba mea celelalte sectii sportive ale clubului. Cum nu este nici stadionul, dar nu am ce sa fac”, a mentionat Copos.

Clujul vrea arena de 25.000 de locuri

O alta grupare “ceferista” este cea din Cluj, revelatia turului, care joaca acum pe o arena care are 9.000 de locuri. Patronii gruparii vor insa ca lucrurile sa se schimbe, iar in scurt timp stadionul sa ajunga la 25.000 de locuri. Asta, bineinteles, daca… primesc arena in concesiune, asa cum cere si Rapid!
Clujenii spun ca, cel mai probabil la sfarsitul acestei luni, vor primi stadionul in concesiune pentru o perioada de 49 de ani. “Speram ca, la finele lunii februarie, sa primim stadionul. Suntem «la pachet» cu Rapidul”, anticipeaza principalul finantator al echipei, Arpad Paszkany.
Anul trecut, actionarii “alb-visiniilor” au investit aproape 300.000 de euro pentru a-si schimba in totalitate gazonul, iar in acest an lucrarile vor continua cu montarea unei instalatii de nocturna. Conducerea a convenit ca va monta nocturna pe patru stalpi, iar finalizarea acesteia este prognozata pentru jumatatea lunii mai, pentru a putea contribui la sarbatorirea centenarului clubului, care are loc in iulie. Benfica Lisabona este singura care a confirmat pana acum prezenta la centenar, insa conducerea clujenilor negociaza cu Athletic Bilbao, Saint Etienne, Galatasaray Istanbul, Portsmouth si Lazio Roma.
Noul stadion al “feroviarilor” va avea o capacitate cuprinsa intre 25 si 27.000 de locuri si va avea 300 de locuri de parcare, din care jumatate vor fi sub tribuna ce urmeaza a fi construita, iar cealalta jumatate in zonele limitrofe stadionului. Desi viitorului stadion ii va lipsi o peluza, el va fi omologat de UEFA pentru a putea gazdui partide din Champions League.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă