20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialShinzo Abe, presat sa demisioneze

Shinzo Abe, presat sa demisioneze

Primul ministru nipon, Shinzo Abe, a fost presat ieri sa demisioneze chiar de deputatii propriului partid, in timp ce opozitia prelua controlul Senatului pentru prima oara dupa o jumatate de secol.

In cadrul unei reuniuni parlamentare, deputatii Partidului Liberal-Democrat (PLD, dreapta) au cerut demisia lui Shinzo Abe, liderul formatiunii si seful guvernului. "Premierul trebuie sa paraseasca postul imediat si PLD sa porneasca de la zero pentru ca este o problema pentru intregul partid." Slabit si din ce in ce mai impopular, premierul si-a asumat responsabilitatea derutei, dar a refuzat sa demisioneze, promitand schimbarea echipei guvernamen-tale. Pentru moment, greii PLD il sustin pe tanarul premier conservator, in absenta unui succesor, dar situatia pare din ce in ce mai dificila pentru Abe. Cu atat mai mult cu cat opozitia de centru-stanga, castigatoare la scrutinul senatorial din 29 iulie, a preluat oficial controlul Senatului, din care spera sa faca "un camp de lupta" pentru a alunga dreapta de la putere.
Potrivit politologilor, cu un premier "ranit" mortal si cu un Parlament amenintat de paralizie, Japonia intra intr-o perioada de instabilitate politica din care nu va iesi decat prin plecarea lui Shinzo Abe si alegeri generale anticipate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă