20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSfaturi utile: Grădinăritul în luna iunie

Sfaturi utile: Grădinăritul în luna iunie

Vara face din grădină o adevărată sărbătoare a naturii, căci se umple de cele mai frumoase culori. Rondurile de flori în culori variate, proiectate pe verdele crud al ierbii, sunt o reală încântare pentru noi toţi. Pentru a ne bucura, însă, de aceste frumuseţi ale naturii, este necesară o îngrijire specială.

Lucrările de întreţinere constau în îndepărtatul buruienilor şi afânarea solului prin săparea repetată. De asemenea nu trebuie neglijat udatul periodic, care se repetă de 2 – 3 ori pe săptămână, din cauza temperaturilor foarte ridicate.

O adevărată grădină suspendată se poate realiza prin dispunerea pe marginile aleilor sau prin agăţarea de streaşina casei a numeroase fori curgătoare sau pitice, plantate în vase din material plastic, în jardiniere sau în vase din ceramică de diferite forme sau mărimi, în amfore sau chiar coşuleţe transformate în ghivece. Pe lângă acestea, atenţia în grădină va fi atrasă şi de obiecte decorative care întregesc amenajarea unei grădini frumoase. O trăsură in lemn, o roabă, o fântână construită în stilul celor ţărăneşti, o cobiliţă, o scorbură de rădăcină de copac (iar invenţle pot continua) pot deveni stative pentru ghivecele de flori. Ca accesorii tendinţa este spre cele vintage. Astfel de grădini ne vor aduce cu siguranţă multă bucurie şi energie.

Iată şi alte câteva idei şi ponturi pe care specialiştii le recomandă pentru a le aplica la grădina dumneavoastră în luna iunie.

– Spaţiul verde şi gardurile vii formate din arbuşti floriferi se tund periodic, se udă şi se întineresc prin aplicarea de îngrăşăminte chimice pe bază de azot.

– La pomii fructiferi, rodul muncii de până acum a apărut deja dar urmează şi alte fructe. De aceea trebuie acordată o mare atenţie lucrărilor de îngrijire ce constau în udări repetate (cel puţin o dată pe săptămână, fapt ce ajută la dezvoltarea fructelor), afânarea solului, îndepărtarea buruienilor prin sape repetate şi combaterea bolilor şi dăunătorilor, aplicată la 14 – 18 zile cu substanţe specifice fiecărei grupe de specii.

– Tot în această perioadă se pot culege şi fructele arbuştilor fructiferi (căpşun, zmeur, coacăz roşu), urmând ca în scurt timp să se coacă şi restul. Întrucât aceştia sunt plantaţi pe marginea gardurilor, pe alei lăturalnice sau în spatele caselor, recoltarea se face cu mare grijă, pentru ca arbuştii să nu se rănească. De asmenea, pedunculul fructelor se îndepărtează în totalitate, altfel acesta uscându-se şi putând germina boli pentru perioada următoare.

– În grădinile de legume, primele zarzavaturi s-au maturat; ceapa verde usturoiul, cartofii noi, varza de primăvară, plantele aromate ca leuşteanul, mărarul, pătrunjelul. În ceea ce priveşte lucrările de întreţinere, acestea constau în afânarea solului şi combaterea crustei, îndepărtarea buruienilor (care cresc în urma ploilor repetate care s-au abătut în ultimul timp) prin praşile repetate. Udatul se face de 2-3 ori pe săptămână, iar combaterea bolilor şi dăunătorilor se realizează prin tratamente fitosanitare, la un interval de 18-21 zile. Alte lucrări importante sunt copilitul şi palisatul (la roşii şi castraveţi), şi cârnitul şi ciupitul (acolo unde este nevoie).

Gazonul, un must al grădinilor modene

Pentru întreţinerea gazonului, îngrăşămintele care se aplică (odată cu apa) trebuie să conţină atât macro cât şi microelemente ca: Bor, Fe etc. În condiţii normale de dezvoltare gazonul se taie o dată la săptămână, iar pentru terenurile de sport, o dată la două săptămâni. Cel utilizat in mod intensiv se tunde la înălţimea de 3-5 cm (spre deosebire de gazonul ornamental care se tunde la 1-3 cm). În perioada de caniculă din vară se recomandă tunderea la 5 cm înălţime – astfel firele păstrează umbra şi ajută la răcirea suprafeţei. Şi umiditatea va fi păstrată timp mai îndelungat în pământ, iar gazonul va rezista mai bine la secetă. Dacă gazonul utilizat intens se tunde mai scurt de 3 cm (cel ornamental mai scurt de 1 cm) acest lucru va dăuna densităţii ierbii.

Dacă nu am fost destul de atenţi la egalizarea solului, în timpul lucrărilor de pregătire, acum se vor vedea rezultatele negative. Ceea ce pe un teren neted este de 3 cm, pe o mică ridicătură, aproape invizibilă cu ochiul liber, poate fi de 2 cm sau chiar mai puţin. În aceste locuri, maşina de tuns iarba efectiv „scalpează” firele de iarbă iar rezultatul va fi o pată golaşă – fără iarbă. În afară de faptul că aceste pete strică aspectul unui gazon îngrijit, locurile golaşe lasă posibilitatea germinării.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă