2.6 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Sfaturi de calatorie" pentru vacanta

„Sfaturi de calatorie” pentru vacanta

Ne aflam in plin sezon al vacantelor si din ce in ce mai multi romani calatoresc in strainatate. Numai ca nu intotdeauna vacanta se termina cu bine. De la un banal sau grav accident de circulatie, furtul actelor si al banilor, imbolnavirea unui copil sau batran pana la un deces, oricare dintre aceste necazuri poate sa apara in timpul sejurului in strainatate. Si cum este mai bine sa previi decat sa repari, pentru informarea cetatenilor romani Ministerul Afacerilor Externe a realizat site-ul web www.mae.ro – „Sfaturi de calatorie”.
Daca dati click pe respectivul site, veti gasi o sumedenie de informatii utile referitoare la regimul de vize, legislatia tarilor in care vreti sa va petreceti vacanta, furtul de acte si bunuri, accidente, calatorie cu copii minori, terorism, gripa aviara, urgenta medicala, adresele ambasadelor si consulatelor Romaniei din strainatate etc.

Regimul de vize

Calatoriile in strainatate se fac numai pe baza pasapoartelor valabile si a unei vize de intrare, daca aceasta este o conditie impusa de tara pe care doriti sa o vizitati sau numai sa o tranzitati. Calatoriile fara viza nu va dau insa dreptul sa munciti, nici dreptul de a urma cursuri de invatamant sau de pregatire profesionala de lunga durata. Nerespectarea regulilor de intrare, inregistrare si sedere in strainatate constituie incalcari ale legislatiei acestor state si se sanctioneaza cu retinerea, expulzarea si interdictia de a mai calatori in aceste state pentru perioade cuprinse intre unu si cinci ani. Inainte de plecare, verificati daca pasaportul dumneavoastra este valabil cel putin sase luni de la data programata pentru calatorie.

Asistenta medicala

Este important sa retineti ca MAE acorda sprijin, prin intermediul misiunilor diplomatice, tuturor cetatenilor romani care se afla in situatii dificile, dar aceasta nu inseamna ca suporta cheltuielile ocazionate de asistenta medicala, reparatia masinii sau transportul persoanelor decedate in afara Romaniei. Daca luam in calcul ca o zi de internare intr-un spital din strainatate costa intre 500 si 1.500 de dolari, iar transportul cu aeroambulanta costa intre 20.000 si 250.000 de dolari, ar fi bine sa nu plecati la drum fara sa va documentati foarte bine si sa incheiati si o polita de calatorie pentru acoperirea cheltuielilor medicale. De pe site-ul MAE veti afla care sunt tarile cu care Romania a incheiat acorduri de asistenta medicala pe baza de reciprocitate si care sunt facilitatile de care beneficiati.

Calatoria cu copii minori

Multe state restrictioneaza calatoriile minorilor in strainatate daca acestia nu sunt insotiti de parinti, tutorii legali sau daca parintii ori tutorii nu si-au dat consimtamantul. In Romania, legislatia prevede ca minorilor romani li se permite iesirea din tara numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora. Minorii sub 18 ani posesori de pasapoarte individuale trebuie sa prezinte la iesirea din tara inscrisuri autentice din care sa rezulte acordul ambilor parinti sau al persoanelor responsabile de cresterea, supravegherea si ingrijirea lor.

Ajutorul dat de consulate si ambasade

Daca ati ramas fara pasapot sau documentul a fost deteriorat in timpul unui accident, personalul consular va poate elibera documentul de calatorie pentru revenirea in tara; poate contacta familia pentru a o anunta despre un accident, deces; va poate recomanda avocati si translatori locali care sa va asigure reprezentarea in fata autoritatilor, poate interveni pentru acordarea ajutorului medical necesar. Daca un roman a fost arestat pe teritoriul altei tari, diplomatii romani pot semnala anumite neregularitati privind regimul de detentie, dar nu va pot scoate de dupa gratii daca ati ignorat legea tarii respective. Ei va mai pot vizita la inchisoare daca doriti acest lucru.

Atentionare si avertizare pentru tari cu risc

Pe acelasi site exista si lista tarilor in care o deplasare trebuie facuta in conditii maxime de securitate. Irak, Iran, India, Thailanda, Sri Lanka si Columbia sunt destinatii in care se impune mai multa prudenta. Avertizarile si atentionarile date de MAE trebuie luate serios in seama. Evident ca diplomatia romana nu decide in locul nimanui, fiecare face dupa propria minte, dar este bine sa nu luati in gluma sfaturile autoritatilor romane. Misiunile diplomatice va pot ajuta sa va intoarceti acasa in eventualitatea ca ati ramas fara pasaport. In locul pasaportului vi se va elibera un titlu de calatorie valabil pana la intrarea in Romania. Daca aveti ghinionul ca cineva drag sa moara pe alte meleaguri, consulatul sau ambasada elibereaza certificatul de deces, iar pentru transportul international al persoanei decedate se elibereaza pasaportul mortuar.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...
Ultima oră
Pe aceeași temă