Principalele evenimente expoziţionale din domeniul mobilierului – imm (Koln), Maison&Objet (Paris) şi Salonul de mobilă (Milano) s-au desfăşurat în prima parte a anului iar ideile desprinse cu această ocazie s-au sedimentat, traducându-se în tendinţele care vor guverna în viitorul apropiat amenajările de interior. Pe de altă parte, mai sunt doar câteva zile până la deschiderea Târgului Internaţional de Mobilă de la Bucureşti, BIFE, unde se vor regăsi majoritatea producătorilor autohtoni de mobilier (şi nu numai) şi vom vedea cum se regăsesc tendinţele expuse pe piaţa românească.
În acest scop, ne-am adresat unui specialist în mobilier, reprezentantul unui producător cu vechi state pe piaţa românească. Maria Conea de la EVERART ne-a împărtăşit mai multe aspecte legate de provocările pe care le întâmpină un producător care se bucură de aprecierea clienţilor care îşi doresc amenajări cu stil. Totodată, Maria oferă acestora câteva tipsuri extrem de practice legate de alegerea pieselor de mobilier astfel încât interioarele amenajate în acest fel să fie elegante, să transmită emoţii şi sentimente, fiind în acelaşi timp în pas cu moda şi tendinţele.
Clasic, cu influenţe Art Deco şi retro
Unul din trendurile importante care se manifestează în mobilierul actual este susţinut de clasic, cu influenţe Art Déco sau cu elemente care aparţin stilurilor ce au făcut istorie în anii ‘50, ’60, ’70 şi chiar ’80 – expresie a credinţei în progres şi prosperitate care defineşte familia tradiţională. Mobilierul clasic este reinterpretat, deseori accentuându-se artistic formele sale caracteristice în timp ce materiale de tapiţerie haute couture îmbracă forme rafinate.
Se propune un stil de viaţă care caută căldură estetică şi social iar în acest scop sunt folosite materiale preţioase, finisajele fiind aduse la un grad înalt de perfecţiune prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generaţie iar creativitatea nu mai cunoaşte limite. În acest context, catifeaua se plasează în prim plan: canapele, fotolii, pereţi, comode, toate sunt tapiţate in catifea.
Piesele de mobilier cu poveste şi care apelează la materialele naturale vor juca în continuare un rol major. Natural, uneori neobişnuit, coexistenţa între stilul modern şi cel clasic, este deasemenea unul dintre ingredientele propuse. Forma mobilierului la canapele si fotolii s-a rotunjit şi a devenit mai caldă, chiar când stilul abordat este cel minimalist. Pe de altă parte, piesele de mobilier devin obiecte speciale de design, cu forme şi culori neortodoxe. Deseori grandoarea este cuvântul de ordine şi se simte atât la proporţiile pieselor de mobilier şi decoraţiuni, cât şi la materialele folosite: canapelele de tip gentleman’s club, fotoliile eclectice, cu forme sinuoase si umpluturi ulraconfortabile, adevărate tronuri contemporane, comodele, noptierele îmbrăcate în alcantara, vitrinele.
Mobilierul tapiţat la comandă
Mobilierul, cel tapiţat în special, este supus cel mai frecvent noilor influente stilistice, putând fi, pe bună dreptate inclus, prin elementele sale estetice şi de calitate, în industria luxului. În acelaşi timp se poate considera că mobilierul tapitat la comandă este o forma de artă pentru că acea piesă trebuie sa aducă plăcere, confort şi să creeze intimidate într-o încăpere. Piesele de mobilier unicat te inspiră, ceează o stare de meditaţie profundă şi transmit un mesaj de respect asupra ambientului.
De ce canapeaua?
În ambienarea interiorului, piesele de mobilier sunt asemenea accesoriilor unei femei care trebuiesc asortate între ele. Astfel se poate crea, de exemplu, un ambient ultramodern, minimalist, cu linii simple şi drepte, piesa de rezistenţă fiind o canapea în stil clasic, tapiţată , cu catifea neagră, special gandită pentru a fi în perfectă concordanţă cu restul interiorului.
În ultimii ani similitudinile dintre industria modei şi cea a mobilei sunt din ce în ce mai puternice. Dealtfel, multe case/creatori de renume, precum Versace sau Armani, deţin linii de business destinate designului de interior, anual lansându-se colecţii de canapele menite să dea tonul tendinţelor.
În prezent clienţii îşi doresc obiecte de mobilier personalizate şi îşi aleg ca material catifeaua iar anul acesta au predominat nuanţele de turquoise, verde, galben sau roz pal. În mod evident, culorile neutre precum, bej, gri, maro cald, rămân mereu în trend şi sunt o alegere potrivită pentru clienţii conservatori care îşi doresc o canapea uşor de asortat cu restul mobilierului.
Cum alegeţi?
Sfatul meu ca specialist este ca atunci când vă alegeţi o canapea să nu va uitaţi numai la preţul acesteia, deoarece canapeaua, colţarul sau fotoliul pot deveni locul dumneavoastră preferat din casă, locul în care vă relaxaţi după o zi stresantă, iar acesta trebuie să fie cât mai confortabilă, potrivit nevoilor dumneavoastră dar, în acelaşi timp, şi rezistent. De asemenea, amenajarea livingului sau a altei încăperi se învârte în jurul canapelei, aceasta putând deveni piesa centrală.
Printre cele mai importante criterii de care trebuie să ţineţi seama în alegerea canapele se numărăi: stilul care urmează să-l imprimaţi amenajării, uşurinţa cu care aceasta se poate intreţine, adică, de preferat o canapea modulară, extensibilă şi cu perne detaşabile. Compoziţia, densitatea şi grosimea pernelor de sezut sunt deasemenea foarte importante. Dacă aţi tinut cont de aceste minime sfaturi, puteţi trece la alegerea materialului de acoperire, care trebuie să aibă eticheta cu indicaţii de intreţinere, compoziţie şi rezistenţă la frecare.