20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSfatul medicului. Ești obez, riști să faci 10 tipuri de cancere

Sfatul medicului. Ești obez, riști să faci 10 tipuri de cancere

 

Excesul de greutate crește posibilitatea de apariţie a maladiilor care afectează uterul, vezica biliară, rinichii, ficatul şi colonul.

Un studiu realizat de cercetătorii de la School of Hygiene and Tropical Medicine din Londra, pe un eşantion de peste 5 milioane de britanici în vârstă de peste 16 ani, arată că excesul de greutate şi obezitatea cresc riscul de apariţie a 10 tipuri de cancer, inclusiv cele de uter, vezică biliară, rinichi, ficat şi de colon.

Participanţii, al căror indice de masă corporală (IMC) era cunoscut, au fost monitorizaţi timp de şapte ani şi jumătate. IMC reprezintă raportul dintre înălţime şi pătratul înălţimii unei persoane, iar un indice mai mare de 30 este considerat un semn de obezitate la adulţi.

Persoanele supraponderale au indici situaţi între 25 şi 30. Analizând cele 167.000 de cazuri de cancer observate în rândul participanţilor, cercetătorii au făcut o legătură între IMC şi 17 dintre cele 22 tipuri de cancere cu cea mai mare frecvenţă observate în Marea Britanie.

Fiecare creştere cu cinci puncte a IMC-ului a putut fi asociată cu un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer, cel de uter clasându-se pe primul loc (cu un risc mai mare cu 62%), devansându-le pe cele de vezică biliară (31%), ficat (25%), col uterin (10%), tiroidă (9%) şi sangvin (leucemie – 9%).

IMC-urile prea mari cresc de asemenea riscul global de cancer hepatic (19%), de colon (10%) şi ovarian (9%).

Bazându-se pe aceste rezultate, cercetătorii consideră că în Marea Britanie circa 12.000 de cancere curente ar putea fi asociate în fiecare an cu obezitatea şi cu excesul de greutate. Studiile precedente au stabilit deja o legătură între obezitate şi anumite tipuri de cancer, dar, potrivit oamenilor de ştiinţă de la School of Hygiene and Tropical Medicine din Londra, acele analize mai vechi nu au ţinut cont, într-o măsură suficientă, de alţi factori de risc cunoscuţi, precum vârsta şi fumatul, însă aceştia au fost luaţi în calcul în studiul lor.

Cercetătorii britanici spun, de asemenea, că efectele obezităţii pot fi foarte diferite de la un cancer la altul. “Pentru anumite cancere, precum cel mamar, apărut la femei tinere care nu se află încă la menopauză, se pare că există un risc mai scăzut atunci când IMC-ul este mai ridicat”, a precizat medicul Krishnan Bhaskaran, unul dintre coordonatorii studiului.  

Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă