După ce preşedintele Barack Obama şi-a respectat promisiunea, retrăgând şi ultimii soldaţi americani de pe teritoriul Irakului, cetăţenii statului din Orientul Mijlociu au, pentru prima oară, sentimentul suveranităţii – dar şi multe probleme de înfruntat.
Duminică, la ora 7 dimineaţa, ultimul convoi american, format din 110 vehicule şi 500 de soldaţi, a trecut graniţa dintre Irak şi Kuweit, încheind astfel, după aproape nouă ani, ultimul capitol al unui război costisitor, al cărui principal rezultat a fost naşterea primei democraţii – deşi încă instabilă – într-un stat arab.
În ţara în care cândva Statele Unite staţionaseră 170.000 de soldaţi în 505 baze militare nu au mai rămas decât câteva sute de militari americani, însăr-cinaţi cu paza ambasadei din Bagdad.
O despărţire tăcută
Plecarea ultimilor soldaţi a avut loc în tăcere. După ce, în cursul săptămânii trecute, la Bagdad au avut loc o serie de ceremonii la care au participat oficiali americani şi irakieni, trupele brigăzii a treia din prima divizie de cavalerie au ţinut ceremonia finală sâmbătă dimineaţa; 25 de soldaţi au privit, aşezaţi pe scaune pliante, cum steagurile de luptă ale brigăzii au fost împăturite şi băgate într-un sac din pânză, relatează cotidianul The Washington Post.
O dată cu căderea serii, vehiculele brigăzii s-au pus în mişcare. Soldaţii americani păreau uşuraţi – şi mândri: „Majoritatea oamenilor nu înţeleg că au făcut parte din ceva măreţ”, a declarat sergentul major Ron Kelley. „Am eliberat un popor şi i-am dat înapoi propria ţară”.
Părerea sa este împărtăşită de Tyler Meier, un tânăr soldat în vârstă de 20 de ani, originar dintr-un orăşel din Iowa: „La început nu am realizat dimensiunile întregului”, este citat acesta de Washington Post, „dar mi-am dat seama că părăsim o ţară în care am luptat, în timp ce în Europa şi Coreea de Sud avem în continuare trupe. E destul de emoţionant. S-ar putea spune că am intrat în cărţile de istorie”.
În bucuria plecării s-au amestecat însă şi gânduri despre viitor. Cotidianul britanic The Daily Telegraph îl citează pe sergentul Steven Schirmer: „O parte din mine se bucură să plece, după 31 de luni petrecute aici”, a declarat acesta; „aproape că pot începe să îmi trăiesc viaţa, deşi probabil că o să fiu trimis în Afganistan în 2013. Mă întreb ce voi face când toate aceste războaie vor lua sfârşit”.
Un viitor nesigur
Nici pentru irakieni viitorul nu este mult mai clar; o nouă ceartă dintre politicienii şiiţi şi cei sunniţi a dus sâmbătă la plecarea celor din urmă din parlament şi la ameninţarea acestora de a ieşi din guvern.
Conform Daily Telegraph, pentru cetăţeni, securitatea rămâne o problemă – însă nu una mai mare decât lipsa locurilor de muncă sau starea deplorabilă a reţelei de electricitate, care nu furnizează curent decât câteva ore pe zi.
„Nu ne gândim la America”, a declarat un funcţionar din Bagdad cotidianului britanic. „Ne gândim la electricitate, locuri de muncă, petrol – problemele noastre zilnice. Americanii au lăsat în urma lor un
haos”.