20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSfarsitul iluziilor pentru Obama

Sfarsitul iluziilor pentru Obama

» Scandalul AIG a pus capat aureolei de inocenta care il inconjura pe seful Casei Albe, confruntat cu imensa sarcina de a scoate America din criza. La numai doua luni de la investitura, presedintele Barack Obama a fost obligat de indignarea populara nu numai sa invoce greaua mostenire lasata de predecesorul sau, ci si sa dea socoteala despre actiunea guvernului sau.

Compania de asigurari AIG a platit in acest an prime cifrand 218 milioane dolari responsabililor sai, in pofida pierderilor istorice de anul trecut si a faptului ca a fost salvata de la faliment cu fonduri de la stat de 175 miliarde dolari. Informatii precedente anuntau prime de 165 milioane. Scandalul a luat proportii politice o data cu cresterea indignarii americanilor afectati de criza, Camera Reprezentantilor luand decizia de a adopta un proiect de lege prin care primele de acest gen vor fi impozitate cu 90%. In pofida criticilor tot mai dure fata de secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, pentru modul in care gestioneaza actuala criza economica si pentru bonusurile acordate de AIG, caruia el i-a acordat ajutoarele din bani publici, presedintele Obama si-a reiterat sprijinul fata de el.

"Este inceputul sfarsitului timpului inocentei", declara Larry Sabato, profesor de politica la Universitatea din Virginia, considerand ca "era inevitabil", intrucat "scandalul AIG s-a produs sub presedintia sa si secretarul Trezoreriei este implicat". Popularitatea presedintelui ramane ridicata, dar se anunta furtuna in Congres privind adoptarea bugetului, sustine AFP.
Biroul pentru buget al Congresului (CBO) a anuntat un deficit-record pentru 2008-2009, de 1.845 miliarde dolari, dupa ce la finele lunii februarie cifra anticipata era de 1.200 miliarde.

» Democrati mai prudenti
Dupa ce CBO a publicat ultimele proiectii bugetare, perspectiva adoptarii rapide a bugetului se indeparteaza, republicanii pregatind o riposta, in timp ce unii democrati incep sa aiba ameteli in fata cifrelor deficitului bugetar. Circa 15 parlamentari democrati moderati din Senat au format un grup pentru a ajuta administratia sa gaseasca solutii la criza, dar altii sunt consternati si dezamagiti, considerand ca planul de relansare economica prezentat de cabinetul Obama este prea costisitor si posibil "nesustenabil". In legatura cu afacerea AIG, unii senatori democrati de frunte au luat distanta de echipa Obama, Ron Wyden din Oregon declarand ca "oficialii administratiei nu iau in serios aceasta problema".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă