13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialSfarsitul anticoruptiei

Sfarsitul anticoruptiei

Gata! S-a terminat! Numirea lui Catalin Predoiu in functia de ministru al Justitiei reprezinta actul oficial de deces al luptei anticoruptie in Romania. Faptul ca cele doua partide ale coalitiei au convenit asupra mentinerii ministrului in functie nu este deloc o dovada de intelepciune, o proba ca PDL si PSD pun reforma Justitiei deasupra intereselor de partid. Pretentia lui Predoiu ca obiectivul sau este ridicarea monitorizarii Uniunii Europene nu este decat o imensa si crasa ipocrizie. Sugestia sa ca prezenta lui in fruntea Ministerului Justitiei ar fi fost solicitata oarecum de Comisia Europeana (sugestie dezmintita ieri de purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, intr-o declaratie acordata agentiei NewsIn) demonstreaza nu doar calitatea indoielnica a omului Catalin Predoiu, dar si o tentativa de manipulare. Guvernul Boc incearca in acest fel sa se prezinte in tara ca un continuator al reformelor cerute de Comisie si, in special, ca un continuator al luptei anticoruptie. In realitate, lucrurile stau exact pe dos si la Bruxelles se stie foarte bine acest lucru.

Predoiu nu este ministru. Este o polita de asigurare. Este garantia ca procurorii anticoruptie nu vor destabiliza functionarea coalitiei PDL-PSD cu anchetele lor dezagreabile. Este doar un chip cu ceva dichis european tras peste mizeria jafului national. Predoiu a demonstrat vara trecuta ca nu serveste interesele Justitiei, ci pe cele ale stapanilor sai politici. Nu trecuse decat o saptamana de la publicarea raportului Comisiei in care se cerea limpede "stabilitate institutionala", in special in ceea ce priveste Directia Nationala Anticoruptie, cand Predoiu a anuntat ca nu va prelungi mandatul lui Daniel Morar. Motivul invocat atunci de ministru a fost ca se afla sub presiunea Parlamentului care ameninta cu desfiintarea DNA. Or, nu era sub nici o forma problema ministrului sa cautioneze deciziile politice ale Parlamentului. Treaba lui era sa apere DNA si independenta Justitiei de ingerintele politice, nu sa dea legitimitate acestora.

Dusa de mult este promisiunea premierului Emil Boc din campania electorala ca guvernul PDL o va avea in fruntea Ministerului Justitiei pe Monica Macovei. Am aflat intre timp ca optiunea Macovei nu a fost luata in considerare nici macar in partidul domnului Boc, daramite in negocierile cu PSD. Din punct de vedere simbolic, Predoiu este anti-Macovei. Cu alte cuvinte, este garantia imunitatii pentru coruptii din Guvern si din Parlament.

In general, un guvern nou beneficiaza din partea mass-media de o perioada de gratie. Se presupune ca este nevoie de o perioada de liniste in care Executivul sa puna in opera programul asumat. Guvernul investit ieri nu merita asa ceva. In primul rand, pentru ca programul acestui guvern este o himera, o struto-camila care nu are cum sa functioneze. In al doilea rand, pentru ca acest Guvern NU este un guvern de criza. Nimic din ce am vazut pana acum nu ne da sperante sa credem ca vom avea un cabinet responsabil, grijuliu cu banul public si orientat spre reforme. In al treilea rand, daca nu este un cabinet de criza, acest Guvern este, in schimb, un guvern pentru bani. Negocierile care s-au purtat s-au purtat aproape exclusiv pentru accesul la bani. Marea intrebare nu a fost "Cum sa scoatem tara din criza?", ci "Cum sa ne impartim banii cat mai egal intre baronii unora si baronii celorlalti?". In aceste conditii, problema ministrului Justitiei nu a fost gasirea unei persoane care sa garanteze continuarea reformei si ridicarea monitorizarii europene, ci gasirea unui personaj care sa nu incurce marea imparteala si sa nu isi bage prea mult nasul in lucruri care nu-l privesc. Aceasta garantie a imunitatii este Catalin Predoiu.

Acest Guvern nu putea sa existe in conditiile continuarii luptei anticoruptie. Ori unul, ori cealalta trebuiau abandonate. In momentul investirii Guvernului Boc, anticoruptia a murit in Romania. si asta, nu printr-o alchimie stranie si inexplicabila, ci prin alegerea deliberata si constienta a presedintelui Basescu.

Cele mai citite

Germania anticipează stagnare economică în 2024, conform noilor previziuni guvernamentale

Guvernul Germaniei se pregătește să revizuiască în scădere previziunile economice pentru 2024, în contextul în care cea mai mare economie a Europei se confruntă...

Mihai Teja, debut cu stângul pe banca lui Vejle!

Mihai Teja a pierdut primul meci în calitate de antrenor principal al echipei daneze Vejle, scor 1-2 împotriva lui FC Copenhaga, după ce formația...

Tudorel Toader: Iohannis nu poate candida la Senat pentru că trebuie să-și declare apartanența

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, a explicat, în cadrul emisiunii Decisiv de la Antena 3 CNN, cum poate fi interpretată decizia BEC care...
Ultima oră
Pe aceeași temă