6.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSpecialSfântul Nicolae şi Hanuka, serbate împreună

Sfântul Nicolae şi Hanuka, serbate împreună

Copiii din toată ţara au primit cadouri de la Moş Nicolae. Legenda spune că acesta le lasă în ciorăpei ori în pantofii curaţi cadouri, dacă au fost cuminţi, ori nuieluşe, dacă nu au fost cuminţi.

„În tradiţia populară, Moş Nicolae mai poartă numele de Sânicoară şi este păzitorul porţii dinspre Apus a cerului. Practic, el are grijă ca soarele să nu meargă spre miazănoapte. Faptul că este paznic al porţii dinspre Apus semnifică faptul că sărbătoarea sa este una care este situată chiar la sfârşitul anului. Moş Nicolae este înfăţişat ca un bătrân cu barba albă, călare pe un cal alb. Culoarea albă este simbolul primelor zăpezi, care cad chiar în această perioadă”, spun etnologii.

În realitate, Sfântul Nicolae a fost episcop în oraşul Myra, din Turca de azi, în Asia Mică. El a fost hirotonit ca preot de către unchiul său, care era episcopul locului, arată Vieţile Sfinţilor. Atunci când unchiul cu pricina a plecat la Locurile Sfinte, în Palestina, Sfântul Nicolae a fost ales ca episcop al locului, pentru că se remarcase ca preot destoinic.

Legenda lui Moş Nicolae face trimitere la vremea când Sfântul Nicolae era episcop în Myra. În oraş, trăia un nobil sărac, ce avea trei fete. Ele nu se puteau mărita pentru că nu aveau zestre. Însă episcopul, atunci când le-a venit vremea măritişului, le-a lăsat, pe ascuns, câte un săculeţ cu aur. Ultima dată, el a fost zărit de tatăl fetelor. Deşi episcopul i-a cerut să nu spună nimănui nimic, nobilul a lăudat dărnicia episcopului.

Hanuka la Sinagoga de pe Horea

Membrii comunităţii evreieşti din Cluj au participat duminică seara la ceremoniile organizate cu prilejul sărbătorii Hanuka. La ceremonie au venit şi delegaţi din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dar şi credincioşi iudaici din alte oraşe din Transilvania. Delegaţii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti vor participa, în continuare, la serbările care vor fi organizate la Oradea.

Sărbătoarea de Hanuka aminteşte de revolta din Antichitate a macabeilor evrei împotriva monarhiei seleucide din Siria, care cucerise teritoriul Israelului şi care dorea să distrugă religia iudaică şi să îi elenizeze pe iudei. Talmudul spune că, în timpul revoltei macabeilor, menora, adică sfeşnicul ritual din Templu, a rămas aprins timp de opt zile.

De aceea, sărbătoarea de Hanuka durează opt zile. În acest an, ea a început în data de 2 decembrie. În Antichitate, sfeşnicul era aşezat în pragul casei ori chiar în stradă. Tradiţia s-a schimbat, iar sfeşnicul ritual trebuie să fie aşezat într-un loc cât mai vizibil. Cu prilejul acestei sărbători, copiii primesc mici sume de bani. Sărbătoarea este prilej de veselie şi de jocuri, în special pentru copii. Tradiţia spune că cel mai răspândit joc este cel cu titirezul.

Cele mai citite

Coreea de Sud ar putea revizui interdicția de a furniza arme letale Ucrainei

Legea sud-coreeană interzice exportul de arme în zonele de conflict activ Președintele Yoon Suk Yeol a declarat că „Dacă Coreea de Nord trimite forțe speciale în războiul din Ucraina,...

Protest de amploare la Guvern. Silvicultorii vor schimbarea Legii pensiilor

Silvicultorii, polițiștii și feroviarii atrag atenția asupra condițiilor dificile de muncă din sectorul lor Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza vineri, 25 octombrie 2024,...

Coreea de Sud ar putea revizui interdicția de a furniza arme letale Ucrainei

Legea sud-coreeană interzice exportul de arme în zonele de conflict activ Președintele Yoon Suk Yeol a declarat că „Dacă Coreea de Nord trimite forțe speciale în războiul din Ucraina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă