25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialŞeul administraţiei lui Obama pleacă de la Casa Albă şi primeşte cadou...

Şeul administraţiei lui Obama pleacă de la Casa Albă şi primeşte cadou un peşte mort

Rahm Emanuel – poreclit „Rahmbo” pentru duritatea sa ca politician – a demisionat vineri din influenta poziţie pe care o deţinea la Casa Albă, cea de şef al administraţiei prezidenţiale, foarte probabil pentru a candida la primăria din Chicago, oraşul preşedintelui Barack Obama.

Vulcanicul Emmanuel, care luna viitoare împlineşte 51 de ani, a fost înlocuit provizoriu cu o persoană aflată la antipozi – adjunctul său, Pete Rouse, o persoană cu un profil mai degrabă timid, care nu iubeşte mediatizarea şi preferă un rol din umbră. Acesta ar fi şi motivul pentru care nu a dorit să ocupe postul permanent, potrivit CNN, citat de NewsIn.

Obama s-a adresat vineri personalului Casei Albe, având cuvinte de laudă atât pentru Emanuel, cât şi pentru Rouse. „Este o zi dulce-amară”, a spus preşedintele.

Potrivit ABC, vineri dimineaţă, la întâlnirea zilnică de la 8.30 a personalului de la Casa Albă, din Roosevelt Room, Rahm Emanuel a primit un cadou de la şeful consilierilor economici, Austan Goolsbee: un crap asiatic mort. Este o aluzie la legeda care circulă în legătură cu Emanuel, potrivit căreia ar fi trimis un peşte mort unui opozant politic, copiind o scenă din filmul „Naşul”, când clanul Corleone a fost avertizat de moartea lui Luca Brasi cu un peşte mort înfăşurat în vesta antiglonţ a acestuia. Specia aleasă, crapul asiatic, s-a vrut o referire la atenţia pe care Emanuel – ca membru al Congresului şi ca şef al administraţiei prezidenţiale – acordat-o acestui peşte care se înmulţeşte rapid şi distruge echilibrul în Marile Lacuri îndreptându-se spre zona Chicago. Peştele era înfăşurat în ziare simbolice – numere din Chicago Sun-Times şi Chicago Tribune.

„Pentru majoritatea, arată ca un peşte mort. Dar pentru un viitor primar al Chicago, arată ca un crap asiatic mort. Şi vei fi bucuros să afli că nu a fost uşor să găsim aşa ceva”, i-a explicat Goolsbee lui Emanuel. „În Chicago, aşa îşi iau rămas bun prietenii”, a adăugat şi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

Lui Emanuel i-au dat lacrimile, iar cei prezenţi l-au ovaţionat.

În ceea ce-l priveşte pe Pete Rouse, el are 64 de ani şi este necăsătorit. Este originar din Connecticut şi a absolvit London School of Economics în 1970. A lucrat cu congresmenul democrat Tom Daschle timp de 19 ani şi i-a fost consilier lui Obama pe când actualul preşedinte era senator de Illinois, fiind arhitectul multora dintre victoriile sale electorale. Extrem de experimentat, Rouse este cel care vine cu planuri şi idei. De-a lungul carierei, şi-a căpătat reputaţia că este cel care „repară lucrurile”. Obama spune despre Rouse că este total lipsit de egoism. Se ştie despre Rouse că este un şef tolerant şi că iubeşte pisicile. Are intincte politice foarte bune, dar totodată este extrem de loial şi discret. Unii observatori spun că alegerea lui Rouse în locul lui Emanuel, chiar dacă cu titlu de interimat, ar putea fi o strategie pentru un mai bun dialog al Casei Albe cu Congresul, cu atât mai mult cu cât apropiatele alegeri din noiembrie ar putea aduce o majoritate republicană.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă