Serviciul de rezervări de automobile Uber a înregistrat în primele șase luni ale acestui an pierderi operaționale de peste 1,27 miliarde de dolari, a informat joi agenția de presă Bloomberg, citată de Agerpres.
Uber conectează clienții pasageri cu șoferii unor mașini dispuși să ofere contra cost servicii de transport. Uber nu este o companie cotată la bursă, dar odată la trei luni mai mulți acționari sunt invitați la o conferință telefonică pentru a afla detalii cu privire la performanțele operaționale ale companiei de la directorul financiar, Gautam Gupta.
Potrivit Bloomberg, Uber a organizat vinerea trecută o conferință telefonică cu investitorii, ocazie cu care directorul financiar, Gautam Gupta, i-a anunțat pe investitori că în primul trimestru al acestui an Uber a înregistrat pierderi operaționale de 520 milioane de dolari, iar în al doilea trimestru pierderile au crescut la peste 750 milioane de dolari. În plus, chiar și pe piața din SUA, unde Uber a fost profitabilă în primul trimestru, în al doilea trimestru compania a înregistrat pierderi.
Gupta i-ar fi informat pe investitori că subvențiile acordate de Uber șoferilor săi au fost responsabile pentru majoritatea pierderilor înregistrate la nivel global. Pe de altă parte, veniturile nete ale companiei au crescut cu 18% de la 960 milioane de dolari în primul trimestru până la aproape 1,1 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, iar rezervările au urcat de la 3,8 miliarde de dolari în primele trei luni la peste cinci miliarde de dolari în trimestrul al doilea, susține Bloomberg.
Printre investitorii Uber se numără fondul de investiții Benchmark Capital, banca Goldman Sachs și directorul general de la Amazon.com, Jeff Bezos. În prezent Uber este evaluat la aproximativ 69 de miliarde de dolari, iar în 2015 a înregistrat pierderi de cel puțin două miliarde de dolari.
Compania Uber a fost fondată în 2009 în Statele Unite ale Americii, iar din februarie 2015 Uber este prezentă și în România, la București, cu trei servicii: uberX, UberSELECT și Uber Child Seat.