2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialServiciul 112, bombardat de glume proaste

Serviciul 112, bombardat de glume proaste

Recentul val de alarme false despre amplasarea de bombe in diverse locuri publice a pus pe jar autoritatile. Glumele proaste – de cele mai multe ori “opera” unor minori pusi pe sotii – determina miscari de trupe si eforturi logistice impresionante. Potrivit oficialilor STS, lipsa de educatie civica a populatiei si inconstienta “glumetilor” sunt cauzele principale pentru care anul trecut mai mult de 87% din apelurile la numarul unic de urgenta 112 au fost alarme false.
Potrivit Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), cele mai multe apeluri cu farse se dau de la telefoanele mobile, cu cartele pree-pay, neidentificabile, sau de la telefoanele publice. In cele mai multe astfel de cazuri sunt raportate accidente imaginare, incendii, amplasarea unor bombe etc. Cei care blocheaza inutil liniile telefonice de la 112 sunt, de obicei, adolescenti pusi pe sotii sau persoane cu probleme psihice. Unii dintre apelanti au si motivatii. Alarma falsa cu bomba in scoala nu este decat tentativa unui elev de a scapa de teza in ziua respectiva. Prin acelasi tertip, unii au reusit sa-si amane termene ale unor procese judecatoresti. Operatoarele de la 112 se confrunta zilnic cu tot felul de situatii ciudate. Intr-o noapte, spun ofiterii STS, un barbat din Bucuresti a apelat 112 timp de trei ore, de la zece telefoane mobile diferite, incercand sa flirteze cu operatoarele. Anul trecut, in noiembrie, la Brasov, un alt barbat a sunat la serviciul de urgenta de nu mai putin de 132 de ori. In ambele cazuri, apelantii au fost prinsi si amendati. In alte situatii, apelantii au sesizat ca au vazut luminite ciudate prin casa, OZN-uri sau extraterestri. Potrivit STS, toate apelurile false sunt raportate la Politie, care incearca sa dea de urma autorilor.

Operatoare poliglote

Personalul centrelor de preluare a apelurilor de urgenta 112 este selectat si instruit pentru a asista apelantii in cazuri de urgenta si a-i ajuta in cel mai scurt timp posibil. Potrivit sefului Directiei Apel Unic de Urgenta (DAUU), din cadrul STS, general de brigada Eugeniu Musat, unicul rol al operatorilor il reprezinta preluarea apelurilor si directionarea acestora catre serviciile de urgenta (Politie, Pompieri, Ambulanta). Din considerente psihologice, personalul din aceasta categorie este format exclusiv din femei. Seful DAUU crede ca o voce feminina inspira mai multa incredere celor care apeleaza 112. Selectia operatoarelor tine cont de anumite calitati: capacitate foarte buna de comunicare, capacitate de a lucra in conditii de stres, stapanire de sine etc. In plus, angajatele trebuie sa cunoasca minimum o limba straina. Este reglementat prin lege ca in judetele in care exista minoritati etnice operatoarele sa cunoasca limbile acestora (maghiara, sarba si germana in Ardeal, turca in Constanta etc.). Data fiind existenta comunitatilor mari de cetateni chinezi si arabi, STS vrea ca in viitorul apropiat sa angajeze si cunoscatoare ale celor doua limbi. De provenienta Ericsson, sistemul 112 implementat in Romania este conceput in asa fel incat fiecare operatiune se fie inregistrata. Utilizatorii dispun de parole pentru a accesa doar anumite date, in functie de munca pe care o desfasoara, iar programul nu permite niciun fel de modificari neautorizate. Pentru identificarea rapida a posturilor telefonice de la care se suna la 112, STS are acces on-line la bazele de date ale tuturor companiilor de telefonie din Romania. Acestea insa nu pot fi accesate decat in momentul apelului.

Needucati si inconstienti

Lipsa de educatie civica a populatiei si un anumit grad de inconstienta sunt motivele pentru care numarul unic de urgenta 112 este folosit abuziv atat de masiv. Cei pusi pe glume proaste trebuie sa stie ca pentru astfel de fapte, aparent nevinovate, legea prevede pedepse foarte aspre. Amenintarea cu bomba, de pilda, constituie infractiune si se pedepseste, conform Legii 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, cu inchisoare de la 3 la 12 ani. STS avertizeaza ca numarul 112 este numai pentru urgente medicale sau situatii cand sunt puse in pericol viata si bunurile unor persoane. Apelurile false blocheaza resursele de comunicare ale STS, impiedicand rezolvarea unor cazuri reale, cand ar putea fi salvata viata unor oameni.
Anul trecut, DAUU a inregistrat peste 36 milioane de apeluri, dintre care aproximativ 87% au fost false. Cel mai mult pusi pe glume proaste au fost bucurestenii (350.551 apeluri false), urmati la mare distanta de doljeni (133.251), ieseni (126.401) si prahoveni (111.658). Si in statele vestice se inregistreaza apeluri false la 112, dar numarul lor este cu mult mai mic decat la noi. In Finlanda, doar 20-25% din apeluri sunt false, in Germania 40%, in Grecia 55% etc.

“Teroristul” Nicusor a pus pe jar autoritatile

Unul dintre autorii farselor cu bomba a fost identificat saptamana trecuta. Nicusor B., de 11 ani, din satul giurgiuvean Crivina, a sunat la 112 de la un mobil cu o cartela pree-pay pentru a anunta amplasarea unei bombe in hipermarket-ul Carrefour. Micul “terorist” si cei patru frati ai sai sunt doar in grija mamei. Telefonul mobil il avea de la niste copii din sat. “N-am scapat de el, al dracului copil, pana nu i-am luat si cartela la mobil. S-a rugat mereu de mine. I-am zis: "Nu-ti iau ma, du-te dracu’, dar nu m-a lasat in pace pana nu i-am luat”, a spus mama pustiului. Cu nonsalanta si candoarea specifice varstei, Nicusor explica: “Am sunat la 112 si am zis ca am pus o bomba la Carrefour”. Despre cum i-a venit ideea farsei, copilul nu sufla o vorba. Mama sa este insa convinsa ca s-a inspirat de la televizor: “Toata ziua sta numai cu ochii la televizor. Acolo a auzit si de bombe si de Carrefour”. Pentru fapta fiului, femeia a primit amenda minima de un milion de lei vechi. “Cu banii astia in loc sa-i iau haine si mancare, am platit amenda la politie”, a spus mama copilului.

Bomba la hipermarket-ul Cora

Tot in judetul Giurgiu a mai fost prins un "terorist". Silviu B., de 12 ani, din Sabareni, s-a jucat la un telefon public, anuntand la 112 amplasarea unei bombe in hipermarket-ul Cora. Apelul, dat pe 28 ianuarie, a fost inregistrat la ora 21.48. In doar cateva minute seful postului local de politie a ajuns la telefonul public cu pricina, care era amplasat langa bufetul comunal. L-a gasit acolo pe Silviu B. Pustiul a negat ca ar fi autorul farsei. “A venit politistu’ la bufet. Eu eram pe strada… M-a luat la post si m-a intrebat daca eu am dat telefon. I-am zis ca nu”, ne-a povestit baiatul. Bunicii pustiului, care l-au crescut pe baiat dupa ce mama acestuia l-a abandonat la varsta de 1 an, cred in nevinovatia nepotului lor si ii iau apararea. “Cum am auzit ce s-a intamplat, l-am intrebat pe copil daca a facut asa ceva, dar a zis ca nu”, ne-a spus bunicul. Barbatului i-a fost destul de greu sa explice ce cauta nepotul sau, de doar 12 ani, in carciuma satului, la ora 10 seara. Ca si in cazul “teroristului” din Crivina, minorul provine dintr-o familie destramata si nu prea obisnuieste sa dea pe la scoala. “L-am trimes la scoala, da’ sade pe teren si nu intra la ore”, ne-au explicat, cu indulgenta, bunicii copilului.

Alarma la metrou

Ultima alarma falsa cu bomba, la 112, s-a produs sambata, 2 februarie, la ora 14.45. O voce de copil a anuntat ca o bomba a fost amplasata in statia de metrou Titan. Statia a fost imediat evacuata, iar circulatia a fost oprita pe tronsonul Costin Georgian-Nicolae Grigorescu. La fata locului au sosit echipele de interventie ale SRI si pirotehnistii, care au facut verificari amanuntite.
Tot la sfarsitul saptamanii trecute, un alt copil, din Calarasi, care a si fost prins, a anuntat la 112 ca a pus o bomba in Aeroportul Baneasa. Desi era clar ca este vorba de o farsa, autoritatile, conform legii, au fost obligate sa verifice sesizarea. Aeroportul a fost evacuat pentru doua ore si mai multe curse au fost intarziate. Parintii pustiului pus pe glume proaste vor plati, pe langa amenda, si costurile interventiei fortelor de ordine.

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă