13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialServiciile secrete germane COPIAZĂ modelul american. Află cum

Serviciile secrete germane COPIAZĂ modelul american. Află cum

Serviciile secrete germane (BND) prevăd o extindere considerabilă a supravegherii lor asupra comunicaţiilor pe Internet, scrie săptămânalul german Der Spiegel în ediţia de duminică, citat de Mediafax.

Potrivit Der Spiegel, directorul BND Gerhard Schindler a anunţat anul trecut, în Comisia bugetară confidenţială din cadrul Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului german), crearea unui program secret, în valoare de 100 de milioane de euro, în viitorii cinci ani.

Citeşte şi DEZVĂLUIRE ŞOC. Agenţia de spionaj a SUA PRESEAZĂ Facebook ca să obţină informaţii despre utilizatorii reţelei

Prin acest program, prezentat deputaţilor însărcinaţi cu aprobarea proiectelor economice ale serviciilor germane, Schindler intenţionează să creeze până la 100 de noi posturi în cadrul serviciului de “anchetă tehnică” şi să investească în material informatic.

Acest articol a fost public cu trei zile înaintea sosirii, marţi, la Berlin, a preşedintelui american Barack Obama, în contextul în care dezvăluiri asupra spionării de către americani a comunicaţiilor pe Internet au şocat numeroşi germani, dintre care unii au fost spionaţi în mod sistematic de poliţia politică est-germană STASI.

Citat de săptămânalul Der Spiegel, ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a dat asigurări că “este de înţeles ca serviciile secrete să fie prezente în domeniul Internetului”.

“Nu este posibil ca criminalii să se echipeze tehnologic, să utilizeze reţeaua în mod tot mai eficient, iar noi, ca stat, să nu ne echipăm pentru a le răspunde”, a spus el, fără să confirme detalii din articol cu privire la noul program.

Citeşte şi Scandalul de spionaj din SUA. Nimeni nu se poate ascunde de ochiul PRISM

Dosarul spionării americane a comunicaţiilor online va fi abordat în cadrul întâlnirii, la Berlin, a liderilor german şi american, a dat asigurări o purtătoare de cuvânt a lui Angela Merkel. Ministrul Justiţiei Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a cerut, în schimb, explicaţii complete.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă